Tulburari ale somnului pe durata pandemiei

Un somn bun este un lucru de pret pentru fiecare om, pentru ca ii asigura odihna de care are nevoie pentru a face activitatile cotidiene dar si pentru ca in felul acesta il pastreaza sanatos. Problemele legate de som pot fi diverse iar daca au aparut pe durata pandemiei sunt perfect explicabile si de inteles. Insa, daca nu se iau masuri de remediere consecintele pot fi grave. 

Insomnia

Insomnia are multe forme si toate au consecinte serioase. Cel mai frecvent insomnia este asociata cu neputinta de a adormi. In unele cazuri persoanele se chinuie ore in sir sa adoarma si nu pot. Unele nu reusesc nici macar sa atipeasca pe durata noptii. Imaginati-va cata oboseala pot acumula aceste persoane. Si pe langa aceasta, faptul ca sunt treji noaptea pe timp de pandemie adauga si un stres suplimentar. Riscul sa porneasca televizorul sau sa se uite pe platformele de socializare e foarte mare. Daca sunt si singuri, izolati la domiciliu, viata lor se poate transforma la propriu intr-un calvar. Nu se poate continua asa nici macar cateva zile. 

Somnul fragmentat

Acesta este o alta problema care poate da viata omului peste cap complet. Un somn cu multe treziri peste noapte nu este nici pe departe un somn odihnitor. Persoana afectata se resimte puternic in cursul zilei. Este somnolenta, lipsita de energie si capacitatea de concentrare este la pamant. Daca trebuie sa si munceasca, de acasa sau de la firma, cel mai probabil nu va reusi sa se descurce. Riscul de concediere si trauma ulterioara e mare. Somnul intrerupt, fragmentat, apare din cauza unui factor stresant. Pe durata zilei omul isi petrece timpul activ, creierul proceseaza nenumaratele activitati. Noaptea activitatea scade dar nu dispare complet. Creierul nu inceteaza sa functioneze cand dormim. Asa ca factorul stresor preia comanda si transforma somnul din odihnitor in daunator. Practic, il otraveste, nu mai este aliatul omului ci inamicul sau.

Cosmarurile

Si, din pacate, se poate ajunge chiar mai rau de atat. Pe langa incapacitatea de adormire si somn fragmentat, mai exista si cosmarurile. E de ajuns sa ai un cosmar de cateva secunde si noaptea ta de odihna este un fiasco. Probabil ca in perioada asta cele mai multe sunt legate de Covid, boala, moarte sau probleme materiale. E de ajuns cateva astfel de nopti ca sa-ti doresti din toata inima sa dormi si tu normal, din nou. 

Ce e bine sa stii?

Sunt multe persoane afectate. Si nu e suficient sa bei un ceai calmant, nici lapte, nici pastile cu melatonina. Astea sunt remedii bune in caz de insomnii pasagere in conditii normale de viata. De ceva vreme nimeni nu mai traieste normal. Nesiguranta zilei de maine ne omoara incet. E necesar sa-ti revii repede. Ai nevoie de un specialist care sa te ajute. Ca ai probleme stii deja, cere ajutor la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. Vei identifica factorul stresor, vei descoperi modalitati eficiente de gestionare si la nevoie, specialistul iti poate recomanda si tratamente naturiste care sa te sustina in demersul tau.

Este rapid si eficient, apeleaza cu incredere la cabinet.