Tulburarile somnului. Cum le recunosti asa incat sa poti cere ajutor?
Tulburarile de somn sunt din ce in ce mai raspandite la nivel mondial. Dormim din ce in ce mai putin ca durata si ca efect odihnitor. S-a ajuns pana acolo incat am dezvoltat o gama intreaga de probleme legate de somn. Despre acestea urmeaza sa spunem cate ceva in randurile de mai jos si, daca te recunosti in ele, cere ajutor de specialitate in cel mai scurt timp.
Tulburarile de somn
- Insomnia. Este cea mai cunoscuta tulburare a somnului. Presupune somn insuficient dar si somn suficient ca durata dar nesatisfacator ca si calitate. Persoana afectata nu se odihneste noaptea si ajunge treptat cu o carenta importanta la capitolul odihna. Implicit devine ineficienta in cursul zilei, picoteste mereu de oboseala. Nici n-ar avea cum altfel pentru ca organismul are niste nevoi specifice.
- Apnee in somn. Inseamna o pauza in respiratie pe durata somnului. Este o situatie cu potential periculos si care, bineinteles, iti strica somnul atunci cand se petrece. Este o problema care necesita atentie imediata.
- Parasomnii. Sunt numite astfel mai multe probleme de comportament si miscare pe durata somnului. Poate fi vorba de mers sau vorbit in somn, gemete, cosmaruri, udarea patului, scrasniri din dinti / maxilare.
- Narcolepsia. Aceasta tulburare nu este provocata de narcotice, asa cum s-ar putea crede la prima citire a termenului. Reprezinta un atac de somn in timpul zilei. Brusc te simti foarte obosit si adormi imediat – nu conteaza unde esti, cu cine esti sau ce faci. Aceeasi tulburare provoaca si incapacitate de miscare imediat dupa trezire. Aceasta tulburare are legatura cu probleme de ordin neurologic precum scleroza multipla. Nu mereu, dar de multe ori.
- Sindromul picioarelor nelinistite. Aceasta nevoie incontrolabila de a-ti misca picioarele se intampla ziua si noaptea, dar noaptea cand vrei sa dormi devine cu adevarat suparatoare. E posibil ca in anumite situatii sa aiba legatura cu ADHD sau cu Parkinson.
Cum se diagnosticheaza problemele somnului?
- Polisomnografie – un studiu care evalueaza nivelul de oxigen, undele cerebrale si miscarile corpului pentru a vedea ce anume tulbura somnul.
- Electroencefalograma – un test al activitatii electrice din creier pentru a vedea daca este vorba de vreo tulburare la acest nivel.
- Testarea genetica a sangelui se foloseste doar in caz de narcolepsie.
Cum se trateaza aceste tulburari?
- Medicamente pentru somn
- Suplimente cu melatonina
- Tratarea adecvata a problemelor de sanatate care insotesc tulburarile de somn
- Aparat respirator sau operatie in caz de apnee
- Protectie dentara in caz de scrasniri din dinti / maxilare
- Schimbari de organizare cotidiana cu privire la somn si alimentatie (eliminarea factorilor de stres, program de somn, alimentatie sanatoasa, renuntare la stimulente)
Speram ca aceste randuri sa te faca sa-ti recunosti problema si sa-ti dea un imbold sa mergi la specialist. Mai intai la medicul tau de familie si mai apoi la specialistul la care te va trimite acesta.