Violenta domestica. Cum o recunosti si care sunt riscurile cand vrei sa scapi din capcana ei
Violenta domestica este prezenta si in Romania la cote ridicate in comparatie cu alte tari europene. Oamenii cred ca violenta domestica inseamna sa-ti bati nevasta. Sunt unii care chiar cred ca asta e o practica sanatoasa. De fapt, e una traumatica si nu implica numai bataie, violenta fizica. Contextul de vietuire al unei femei abuzate este adesea complicat. Da, exista si violenta a femeilor asupra barbatilor dar, ca numar de cazuri, este mult mai mic decat al femeilor violentate si agresate de barbatii din vietile lor – adesea soti sau concubini, dar poate fi vorba si de tati care isi agreseaza fetele, de frati care isi agreseaza surorile, etc.
Abuzurile domestice apar indiferent de tara, cultura, religie, obiceiuri, educatie, statut social si material. Insa cel mai frecvent si mai grav apar in paturile sociale defavorizate. Violenta domestica debuteaza cu o agresiune verbala si escaladeaza la una fizica. Desi ranile fizice nu sunt usoare, ele se vindeca. Traumele emotionale si psihice raman si sunt severe. Multe persoane raman cu cicatrici sufletesti si nu uita toata viata ceea ce li s-a intamplat.
Oriunde ar fi si indiferent de forma lui, abuzul nu poate fi acceptat. Fiecare persoana are dreptul la un tratament demn.
Cum sa recunosti abuzul
- Daca esti implicata intr-o relatie in care nimic din ceea ce faci sau spui nu e bine si trebuie sa fii mereu atenta ca sa nu izbucneasca un scandal, inseamna ca acea relatie e una abuziva
- Daca te simti coplesita, descurajata si disperata dar nu ai puterea sa pui capat relatiei si nici incotro sa te indrepti inseamna ca relatia respectiva te desfiinteaza ca persoana
- Daca ti-e frica de partener, daca te umileste si te desconsidera, daca iti induce sentimentul de vinovatie si rusine
- Daca te critica pana acolo incat nu mai stii ce e bine si ce nu, daca nu-ti lasa niciun mijloc financiar
- Daca te foloseste ca obiect sexual, daca te izoleaza de persoanele dragi tie
Care sunt riscurile cand vrei sa scapi dintr-o relatie abuziva
- Sa te astepti sa te santajeze cu copiii vostri, daca aveti
- Sa te ameninte ca se va sinucide daca pleci
- Sa te lase fara bani si bunuri personale de care ai mare nevoie
- Sa-ti faca necazuri la locul de munca, daca ai
- Sa-i intoarca pe cei dragi impotriva ta
- Sa-ti aminteasca de vremurile bune, sa-si ceara iertare si sa promita ca nu mai fac
Acestea sunt doar cateva din manipularile la care va vor supune. Nu trebuie sa-i lasati sa va inmoaie inimile si sa reincepeti sa sperati la un trai normal cu ei. Nu se intampla niciodata ceea ce promit ei in astfel de momente. Nu trebuie sa dati inapoi niciun pas din clipa in care ati decis sa scapati.
Unde puteti gasi ajutor:
- La politie: puteti obtine un ordin de restrictie asa incat abuzatorul sa nu se mai poata apropia de voi.
- La institutiile de protectie sociala care va pot ajuta cu ingrijirea copiilor pentru o perioada si va pot oferi o locuinta pana va gasiti de lucru si va puteti pune pe picioare.
- Sau la fundatii particulare care au ca scop ajutorarea victimelor abuzurilor domestice.
- La prieteni de nadejde care isi pot asuma riscul de a va proteja si ingriji pana depasiti acest moment greu.
- La psihologi cu programe sociale care va pot consilia gratuit asa incat sa depasiti cat mai repede traumele prin care ati trecut.
- La biserici si preoti/pastori care va pot ajuta sa va vindecati sufleteste si sa gasiti puterea necesara pentru lupta care va urma.
- La avocati/judecatori pentru ca situatia voastra trebuie lamurita din punct de vedere legal. Va fi probabil nevoie de un divort, de o custodie a copiilor si de o impartire a bunurilor materiale asa incat sa stiti pe ce anume va puteti baza.
Stim, e un proces greu. Dar numai asa va puteti scapa vietile. Ale voastre, ale copiilor. Si aveti sansa la un trai normal si sanatos.