Violenta domestica in era COVID (atunci cand nu poti parasi casa)

Deoarece COVID-19 continua sa se raspandeasca pe tot globul, conceptul de distantare sociala a devenit rapid o practica comuna pentru un numar masiv de indivizi. Cu toate acestea, casa nu este un loc sigur pentru toata lumea. Numeroase studii au dezvaluit ca exista o relatie intre dezastrele naturale (pandemia, in cazul de fata) si rata crescuta de violenta domestica.

Violenta domestica este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind un „comportament al unui partener sau al unui fost partener care provoaca vatamari fizice, sexuale sau psihologice, inclusiv agresiune fizica, constrangere sexuala, abuz psihologic si comportamente de control”. Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor indica faptul ca aproximativ 1 din 4 femei si 1 din 10 barbati au experimentat violenta domestica in timpul vietii.

Fara protectie, fara ajutor

Pentru unele victime, locul de munca a fost un ragaz, pentru ca pentru o vreme partenerii agresori nu le mai puteau face rau. Dar din cauza pandemiei toata lumea trebuie sa se angajeze in distantare sociala, sa munceasca la domiciliu sau sa se afle in somaj tehnic. Asta inseamna preocupari medicale, apropiere 24/7 in familie, diminuarea sprijinului comunitar, niveluri crescute de suferinta si vulnerabilitate la violenta domestica. Mai mult, distantarea sociala poate fi folosita de partenerii agresori ca tehnica de control coercitiv pentru a impiedica primirea de sprijin din exterior. 

Persoanele care sunt vulnerabile la violenta domestica sunt adesea trecute cu vederea atunci cand vine vorba de planificarea sigurantei lor si de a gasi modalitati de face fata pandemiei de COVID-19. 

Sfaturi pentru supravietuitorii violentei domestice

  • Limitati expunerea la social media si sursele de stiri. Citirea si urmarirea continua de stiri legate de COViD-19 pot creste stresul.
  • Ingrijirea de sine poate fi dificila, mai ales atunci cand oamenii simt ca nu sunt demni de iubire. Invatati sa va concentrati pe sentimente si comportamente care promoveaza bunastarea fizica, emotionala, sociala si care nu sunt centrate pe propria persoana. Gestionati-va intelept resursele.  
  • Dezvoltati un plan pentru a reduce la minim riscul de vatamare. Identificati „cea mai sigura camera din casa” unde nu exista arme si este posibil sa iesiti printr-o usa exterioara sau fereastra.
  • Deoarece izolarea este un aspect obisnuit al relatiilor abuzive, dezvoltati conexiunea cu ceilalti (familie, prieteni, colegi, vecini). Gasiti macar 2 persoane la care sa puteti cere ajutor daca aveti probleme. Planificati in avans ce ar trebui sa faca in caz de nevoie.
  • Desi scolile si unele firme sunt inchise, adaposturile pentru victimele violentei domestice sunt deschise. Cu toate acestea, locurile sunt limitate. Gasiti un prieten sau o ruda de incredere la care ati putea ramane in caz de pericol.
  • Cercetarile au demonstrat ca scrierea gandurilor si a a sentimentelor poate reduce atat stresul cat si anxietatea. Scrisul fizic (spre deosebire de dactilografiere) s-a dovedit a avea rezultate mai bune.
  • Linia telefonica nationala pentru violenta domestica este disponibila oricand apeland la 0800.500.333. Alte detalii gasiti aici https://anes.gov.ro/call-center/
  • In caz de urgenta, sunati la 112.

Cum poti ajuta o victima a violentei domestice in timpul pandemiei (si nu numai)

  • Gazduiti-o in casa dvs si lasati-o sa foloseasca telefonul sau computerul asa incat sa primeasca ajutor
  • Gasiti chiar dvs. ajutorul de care are nevoie si fiti omul de legatura
  • Protejati-o de agresor, mai ales daca sunt si copii in pericol
  • Asigurati-i cele necesare traiului (ex. alimente)
  • Daca victima are o credinta religioasa, e indicat sa-i implicati si pe clerici in recuperarea ei. 
  • Ajutati-o financiar pana cand reuseste sa aiba un serviciu si un loc in care sa traiasca.

Posibilitati limitate 

Este evident ca autoritatile nu pot face prea mult pentru victimele violentei domestice din cauza spatiului si resurselor limitate din centrele de gazduire. Dar apropiatii victimelor pot face mult pentru ele, mai ales daca isi unesc eforturile in a ajuta si a preveni astfel de situatii. Daca stiti o victima, n-o lasati sa se lupte singura – nici macar pe timp de pandemie. Sau mai bine zis, mai ales in timp de pandemie cand toate lucrurile par sa fie impotriva ei. Intindeti-i o mana de ajutor, faceti tot ce puteti ca sa o ajutati. 

Nu neglijati ajutorul de specialitate 

E evident ca victima este traumatizata si are nevoie si de ajutor de specialitate. Agresiunile suferite, controlul la care a fost supusa victima, trebuie gestionate de oameni pregatiti pentru astfel de situatii. Asadar, cereti ajutor la psihologi si psihiatri asa incat victima sa aiba o sansa la recuperare completa. Psihoterapia scurta strategica este o forma rapida de recuperare si de depasire a problemelor pe care le are. Se concentreaza pe solutii personalizate eficiente si echipeaza pacientul asa incat daca mai apar probleme pe viitor sa le poata face fata cu succes. Asadar, nu neglijati psihoterapia.