Anumite vitamine si acizii grasi Omega3 te ajuta in caz de depresie

vitamine

Vitaminele de care organismul nostru are nevoie se regasesc in mare parte in produsele alimentare pe care le consumam. In cazul in care alimentatia este dezechilibrata, le putem lua sub forma de supliment la recomandarea medicului. Atunci cand suferim de carente de vitamine nu simtim efectul doar in plan fizic ci si psihologic. In randurile care urmeaza ne vom referi la cateva vitamine din complexul B si D, insotite de acizi grasi benefici pentru sanatate.

Vitamine din Complexul B

  1. Vitamina B12.  Aceasta vitamina se gaseste in produse de origine animala precum ouale, branza, carnea de peste, miel, vita, etc. Daca ai o alimentatie vegetariana aceasta vitamina este probabil deficitara si este necesar sa folosesti un supliment. Daca nu procedezi asa organismul tau se va resimtim, la fel si starea ta emotionala – se vor deteriora amandoua. Vei fi trist si vlaguit.
  2. Vitamina B6. In urma cercetarilor efectuate in acest domeniu, s-a descoperit ca exista o legatura directa intre vitamina B6 si metabolizarea estrogenului. Fara aceasta substanta in cantitati adecvate se instaleaza depresia. Aceasta vitamina se regaseste in varza, conopida, telina, usturoi, banane, etc. Iata inca un argument sa ai o alimentatie echilibrata si variata. Cel mai bine este sa asimilezi substantele din ceea ce mananci. Este calea naturala si cea mai eficienta.
  3. Vitamina B3. Niacina sau vitamina B3 se regaseste in carnea de pui, vita, ton si somon. De asemenea in ciuperci, vinete, mazare, morcovi, spanac, fasole, etc. Ea contrubuie la productia de serotonina. Aceasta este un neurotransmiţător care daca nu functioneaza corespunzator conduce la aparitia starii de depresie. Si nu numai atat. Un lung sir de boli organice pot sa apara din acest motiv, precum diabet, insomnie, cataracta, vertij, etc.

Vitamina D si Acizii grasi Omega 3

  1. Vitamina D. Se regaseste in alimente pe baza de oua, branza si carne de peste, in princial. In plus, e nevoie si de expunere la soare asa incat sa se poata forma VItamina D3. Asadar, nu neglija iesirile in natura, chiar si daca esti nevoit sa fie scurte. Ai mare nevoie de ele. Pe langa faptul ca vei fi mai sanatos, vei avea si o stare de bunadispozitie.
  2. Acizi graşi Omega-3. Starea de bine si calitatea vietii noastre este influentata si de acizii grasi Omega 3. Gandim mai clar si mai eficient, ne simtim mai bine si mai in forma cu un nivel optim de astfel de acizi. Ei se regasesc in produsele obtinute din peste (somon, macrou) dar si in nuci si seminte (in, chia). Data viitoare cand simtiti nevoia unei gustari si vreti sa fie una sanatoasa, apelati cu incredere la nuci (oricare) si mixuri de seminte.

Daca ti se pare greu sa-ti organizezi o alimentatie echilibrata, poti cere ajutorul unui dietetician. Acesta va evalua necesitatile tale, inclusiv din punct de vedere al vitaminelor si acizilor grasi, si iti va face un plan de actiune. Nu, nu va trebui sa numeri calorii, deci nu te speria. Va trebui doar sa inveti sa faci alegeri sanatoase prin viata ta.