Zaharul este nesanatos pentru sanatatea ta fizica si psihica

Zaharul

Stim cu totii ca zaharul nu e bun pentru sanatatea noastra, mai ales daca il consumam in cantitati mai mari decat cele recomandate. Daca vrem sa renuntam la el ca sa fim mai sanatosi fizic, s-ar putea sa incasam un recul in plan psihologic, pentru ca cele doua laturi ale organismului nostru sunt strans legate – fizicul si psihicul. Asadar, ce e de facut?

Zaharul iti provoaca urcurusi si coborasuri

Zaharul in exces  ajunge in organism ca o infuzie care necesita reglarea nivelului. Pentru aceasta este eliberata insulina. Insa organismul este solicitat dublu, pentru fiecare exces dulce pe care il faci. Uite de ce e asa de importanta moderatia.

Acutizeaza anxietatea

Daca esti deja anxios si consumi mult zahar procesele tale psihice sunt accelerate. Si vei fi si mai nelinistit, agitat, nerabdator. Ceea ce nu vrei sa se declanseze in organismul tau este pus in miscare de cosumul de zahar (in exces).

Creste riscul de aparitie a depresiei

De cate ori ai o zi grea sfarsesti prin a consuma ceva dulce, nu-i asa? Speri ca in felul asta te vei simti mai bine. Si la inceput, da, e posibil sa te simti bine. Dar starea de bine se diminueaza si ajungi la depresie daca nu stii cand sa te opresti din “ceva dulce”. Pastreaza masura!

Renuntarea la zahar se simte ca un atac de panica

Dependenta de zahar se simte aproape ca un atac de panica, atat de puternica este dorinta organismului obisnuit sa consume dulciuri frecvent si in cantitati mari.

Iti slabeste puterea cerebrala

Ca orice adictie, consumul constant si in exces de zahar si produse dulci iti diminueaza capacitatea cerebrala. Desi inzestrat in mod natural, ajungi la un soi de lene intelectuala, la incapacitatea de a folosi ceea ce ai. Uite inca un argument serios, mai ales daca ai de facut zilnic o munca intelectuala competitiva.

Si ce e de facut?

Fizicul spune NU zaharului. Psihicul spune CU MASURA. Iata ca balanta inclina spre foarte putin zahar si din surse cat mai naturale cu putinta. Evita zaharul procesat si cantitatile mari de ciocolata. Mizeaza pe fructe si sucuri naturale, salate exotice care sa fie doar putin asezonate cu ciocolata.

O alta recomandare tine de autocontrol. Nu-ti mai lasa starea de bine sa depinda de dulciuri. Pentru ca ea inseamna mult mai mult decat atat. O bucata de ciocolata sau alt produs dulce nu-ti va schimba starea decat pentru putina vreme. Si apoi va trebui sa revii la problema de care vrei sa fugi. Mai bine te ocupi meticulos de problema, scapi de ea si apoi te recompensezi cu ceva bun si … exotic, cu un strop de ciocolata de calitate. Nu e mult mai bine asa?