Atacurile de panica se vindeca. Dar nu oricum! Cere ajutor
Atacurile de panica sunt foarte raspandite la nivel global. Ele reprezinta o disfunctionalitate de natura anxioasa care se poate declansa cu motiv intemeiat sau nu. In perioade stresante sau nu. Ele nu se raporteaza la realitate si la fapte ci la felul cum pacientul se raporteaza la lumea inconjuratoare. Deci, sunt complicate pentru ca de fapt e vorba de interpretarea proprie fiecarui pacient. Si cum fiecare om e in felul sau, unic, la fel sunt si atacurile de panica cu care acestia se prezinta la specialisti.
La care specialisti mergi daca atacurile de panica iti provoaca probleme?
Inainte de toate, trebuie sa mergi la medicul tau de familie care iti cunoaste istoricul medical. De la el poti obtine o trimitere gratuita catre un psihiatru. Acesta te va supune unor teste asa incat sa confirme sau sa infirme diagnosticul incipient pus de medicul de familie. Daca psihiatrul confirma diagnosticul, atunci primesti prescrieri de medicamente. Majoritatea sunt din familia tranchilizantelor sau medicamente cu rol in reglarea serotoniei. Medicamentele au rolul de a face un armistitiu cu boala, asa incat sa poti castiga timp ca sa te recuperezi fizic. Dupa ce esti pus “pe picioare” cum se spune, trebuie sa mergi la un psihoterapeut. In functie de gravitatea atacurilor de panica cu care te confrunti, poti fi internat la spital si atunci psihoterapia o faci cu un psiholog sau un psihoterapeut clinician. Daca suferi de o forma usoara, atunci poti apela la un cabinet de psihoterapie pe care sa-l frecventezi pana la recuperarea ta. In functie de metoda terapeutica, asta poate dura de la cateva saptamani in sus. Cele mai rapide rezultate le poti obtine prin terapie strategica (in medie 7 sedinte).
Da, atacurile de panica se vindeca! Dar nu oricum….
- Inainte de toate trebuie sa mergi la specialist la scurt timp de cand ai remarcat ca atacurile de panica in fac probleme. Chiar de la primul episod. Cu cat amani si crezi ca te vei recupera de la sine cu atat recuperarea ta va fi mai de durata si iti va fi mai greu sa ajungi la rezultatul dorit.
- Daca nu primesti un raspuns clar de la inceput in privinta diagnosticului, nu te da batut. Trebuie sa stii exact in ce situatie te afli. Cere si a doua parere. Nu uita, atunci cand platesti pentru un serviciu medical, cere ca acesta sa fie de cea mai buna calitate. E viata ta in joc.
- Daca incepi un tratament si vezi ca nu are efect, cere sa ti se schimbe. Fie ca e vorba de un tratament medicamentos, fie de unul terapeutic. Cateodata e necesar sa faci ajustari fine asa incat tratamentul sa functioneze ireprosabil. Ai nevoie sa fie asa.
De retinut
Pregateste-te sa te lupti! Pentru ca este o batalie. Vei avea multe lucruri de schimbat, de adaptat, de modelat. Dar daca iti doresti cu adevarat sa poti duce o viata normala, vei reusi. Este recomandat sa ceri ajutorul familiei, prietenilor, colegilor si unor grupuri de sprijin organizate de specialisti (daca in zona ta exista asa ceva si poti avea acces la ele). Iti recomandam sa nu renunti brusc la medicatie sau terapie daca vezi ca te simti bine. Incetarea tratamentului se face sub supraveghere medicala, pentru ca altfel iti asumi riscul unor recaderi. Atacurile de panica pot reaparea in viata ta in forme mai virulente decat cele initiale si tot timpul alocat vindecarii pana la recadere va fi pierdut. Si banii la fel. Abordeaza recuperarea ta cu seriozitate si te vei bucura cu adevarat de rezultate.