Terapie de cuplu

Terapie de cuplu

Viața de cuplu ar trebui să fie așa cum ne-o imaginăm înainte să ne căsătorim: un vis frumos în doi. Din păcate, sub presiunile sociale diverse, multe cupluri devin disfuncționale. Și au nevoie de terapie de cuplu.

Unele locuiesc cu familiile de proveniență din cauză că nu-și permit o locuință și invariabil ajung la certuri. Altele se concentrează pe muncă, acumulează foarte mult stres și neliniște iar în final ajung la probleme sexuale sau la sarcini nedorite (parteneri cu priorități diferite).

Cu cât partenerii petrec mai puțin timp împreună cu atât comunicarea devine mai dificilă, se distanțează treptat unii de alții și apoi ajung să se agreseze reciproc (verbal sau fizic).

 

Prin terapie de cuplu se găsesc soluții la problemele existente

8126020332_41b570e799_oNu se mai percep unul pe altul ca fiind parteneri ci inamici, aflați într-o situație din care nu știu cum să mai iasă.

Nu știu dacă le-ar fi mai bine să se împace și să revină la calea comună sau dacă le-ar fi mai bine să se despartă definitiv.

Unele situații sunt și mai complicate pentru că intervine infidelitatea. Este chiar dureros pentru toată lumea dacă un cuplu ajunge la divorț dar au și copii pe care încearcă să-i protejeze de toată situația existentă.

E greu să vezi calea de urmat dacă nu poți privi lucrurile în mod obiectiv.

Psihoterapie cupluPrin terapie de cuplu partenerii ajung din nou la o atitudine cooperantă, să-și limpezească gândurile, să-și linistească durerile și să aibă capacitatea de a lua decizia cea mai bună pentru ei.

Terapeutul funcționează în aceste situații ca un mediator care păstrează comunicarea pe o cale eficientă și îi îndrumă pe cei doi către o soluție reciproc acceptată.

Principalele probleme ce pot apărea în cuplu sunt:

Presiunea socială este atât de mare încât majoritatea cuplurilor se ceartă. Însă, e o mare diferență între certurile ocazionale și cele frecvente. Cele ocazionale mai detensionează situațiile și permit găsirea unor soluții.

Certurile frecvente devin obositoare, epuizează persoanele implicate și le răpește capacitatea de a judeca limpede situațiile cu care se confruntă. Dacă ați ajuns astfel, din diverse cauze, înseamnă că trebuie să cereți ajutor.

Disfuncțiile sexuale sunt din ce în ce mai frecvent motive invocate în divorțuri. Dacă aveți astfel de probleme, însă nu vreți să ajungeți să vă despărțiți, înseamnă că trebuie să găsiți repede o soluție prin terapie de cuplu.

În mod cert, majoritatea disfuncțiilor se pot remedia prin terapie, pentru că sunt produse de stres, lipsa odihnei, lipsa de sincronizare între parteneri. Când cauzele sunt mai complexe, se foloseste terapie de cuplu în paralel cu un tratament recomandat de medicul specialist.

Însă, trebuie să fiți deschiși către găsirea unor soluții și când le aveți, să le puneți la treabă.

Se spune că nu există dragoste adevărată fără un strop de gelozie. Însă, care e momentul în care stropul de gelozie devine un ocean, nimeni nu mai știe să spună.

Gelozia funcționează precum veninul șerpilor: în cantițăți controlate este precum un medicament – când e prea multă ajunge să ucidă orice sentiment frumos între parteneri.

De aici și până la agresiune verbală și/sau fizică nu mai este decât un pas. Cum se pot controla aceste situații? Ce poți face așa încât să nu ajungi să produci răni persoanei pe care o iubești? Vino la cabinet ca să afli.

Despărțiți dar… împreună! Cam așa ar putea fi etichetate anumite relații în care partenerii nu știu dacă le e mai bine împreună sau separat și trenează luarea unei decizii. E bine să conștientizați faptul că o astfel de dilemă vă ține pe loc pe amândoi.

Poate că e nevoie să faceți o recapitulare a relației voastre: ce vă place și ce nu vă place la partener și dacă vă vedeți împreună și peste mulți ani. Cu cât amânați mai mult, cu atât devine mai greu să luați o decizie. Cel mai bun moment pentru a decide este acum.

 

Infidelitatea

Infidelitatea este un alt motiv de divorț. Unul care pare să doară mai mult decât altele. Ea nu implică durerea a două persoane ci a mai multor persoane. Dacă fiecare partener își caută fericirea în brațele altcuiva atunci în acea relație în mod clar nu mai e vorba de doar două persoane. Și fiecare a adus cu sine un bagaj emoțional complex.

O relație care continuă după confirmarea infidelității trebuie să fie bazată pe iertare. Dar cum găsești puterea să ierți o astfel de rană? Răspunsul îl poți afla prin terapie, pentru că el este unul specific fiecăruia în parte.

 

Pregătirea pentru căsătorie

Pentru fiecare meserie pe care o practicăm avem nevoie de o școală. Cu cât știm mai multe, cu atât avem rezultate mai bune. Însă, nu există nicio școală din care să ieșim calificați pentru a fi soți. Există programe de scurtă durată, există cărți, există terapie…

Însă lumea pare să fie prea grăbită ca să-i acorde importanța cuvenită. Așadar, majoritatea intră în relații serioase fără să fie

pregătiți și apoi se miră de ce eșuează. Dacă vrei ca ție să nu ți se întâmple la fel, ia măsuri chiar acum.

 

Sarcină nedorită de partener

Toată lumea dorește intimitate, să se simtă iubit și dorit, însă atunci când din asta rezultă sarcini e posibil ca unele să nu fie dorite. Unul dintre parteneri poate să fie dispus să accepte schimbări majore în viața lui, iar celălalt să găsească tot felul de scuze: carieră, siluetă, bani și lipsa unor lucruri necesare creșterii unui copil, grija excesivă, etc.

O sarcină nedorită sfârșește adesea în avort și de aici la grave probleme în cuplu.

 

Sexologie

Toată lumea pare să fie interesată de satisfacția pe care o are în pat, însă nu toată lumea e dispusă să învețe să fie receptivă la nevoile partenerului, pentru că astfel multe probleme pot fi prevenite.

Educație în domeniu, afecțiune pentru partener, receptivitate la nevoi – iată rețeta succesului pentru reușitele noastre în materie de intimitate și sexualitate.

 

Terapia de cuplu sau de familie

În cazul terapiei de cuplu și familie vorbim de o terapie ce se aplică nu numai relațiilor ce conțin doi membri (soț – soție) ci și la relații extinse (mama, tata, copii si chiar bunici)ț

Cel mai adesea în acest tip de terapie întâlnim probleme ce au existat cu mult înainte de a se ajunge la psiholog.

Rolul terapeutului este de a determina ca fiecare membru să se simtă bine în acel sistem în care funcționează.

 

Cum face acest lucru?

Facilitând exprimarea situațiilor tensionate pentru ca partenerii să își regasească increderea in cuplu sau grup.

Descoperind nevoilor fiecarui membru al cuplului sau familiei si ajutând la înțelegerea și ghidarea spre modificare a anumitor comportamente ce pun în pericol cuplul sau familia.

Psihologul asigură regăsirea la nivel emoțional, gasirea de hobby-iuri comune, gestionarea momentelor de stres mult mai ușor. De asemenea cuplul va fi ajutat să aprofundeze cunoștințele despre valorile ce provin din familiile de origine și să înțeleagă diferențele sociale și educaționale.