Viata de dupa divort
Divortul este o problema personala care a devenit in ultima vreme una sociala, din cauza frecventei cu care are loc si a ranilor pe care le lasa in urma. Unii inteleg prin divort ca doua persoane casatorite se hotarasc din motive de ele stiute sa se desparta. Dar nu e doar atat. Divortul produce durere, schimba viziunea celor implicati despre viata in general, despre viata impreuna in special, scade drastic increderea in oameni, schimba prioritatile, etc.
Daca sunt la mijloc si copii, situatia este si mai complicata, pentru ca nu poti estima cum urmeaza sa reactioneze fiecare copil pus in fata despartirii parintilor. In urma cu cativa ani, s-a facut un studiu printre copii in Statele Unite. Intrebarea care li se punea era urmatoarea: de ce iti e frica cel mai tare? Si majoritatea copiilor raspundeau ca le este frica nu cumva parintii lor sa ajunga la divort. Si la cum stau lucrurile, pare o frica foarte intemeiata! Nu doar la ei ci si la noi.
Argumente impotriva divortului
Divortul este o trauma pentru toti cei implicati. Se strica temelia unei vieti echilibrate si normale. Noi oamenii suntem facuti sa traim impreuna, sa impartim si bunele si relele unii cu ceilalti, sa ne crestem copiii cu mama si tata. Cei mici au nevoie de un mediu care sa le asigure o buna dezvoltare, nu doar materiala ci si sufleteasca, emotionala, spirituala. Divortul ar trebui sa fie o exceptie, nu o regula. In vremea aceasta, orice neintelegere in cuplu se transeaza prin divort.
Ar fi mult mai simplu pentru toata lumea si mult mai sanatos sa va acordati o sansa la impacare, la refacerea relatiei dintre voi, la corectarea problemelor care v-au adus in impas. Familiile monoparentale se confrunta cu multe probleme. Nu, nu e imposibil pentru un singur parinte sa-si creasca frumos copiii, dar e mult mai dificil, mai solicitant. E un pret mare care trebuie platit.
Cum te refaci dupa divort?
Daca totusi reconcilierea nu s-a putut produce si divortul are loc, ce te faci dupa ce acesta este incheiat? Inainte de toate trebuie sa fii constient(a) ca ai nevoie de timp pentru tine. Pentru a-ti limpezi gandurile, pentru a-ti vindeca ranile, pentru a-ti pune viata pe un nou fagas. Daca ai si copii, trebuie sa acorzi timp si energie fiecaruia dintre ei asa incat sa inteleaga de ce ati divortat. Ca nu a fost copilul de vina (multi se simt vinovati), ca e explicabil si normal sa-i fie dor de celalalt parinte, etc. Trebuie sa le permiti copiilor sa-si intalneasca ocazional celalalt parinte chiar daca pe tine te doare acest lucru. E pentru binele copiilor tai.
Unele situatii sunt mai usoare si se pot depasi fara ajutor si consiliere de specialitate. Dar ce cele mai multe ori, ajutorul specialistului este necesar. Pentru ca exista riscul sa te implici prea repede intr-o alta relatie si situatia trista si dureroasa sa se repete. Nu sunt putine cazurile in care o persoana se casatoreste si divorteaza repetat in numai cativa ani. Aceasta este o rana cumplita! Impune-ti sa abordezi situatia cu intelepciune.
Socializarea, recuperarea increderii si a placerii de a trai
Socializarea este o metoda buna de recuperare, dar ai grija ca poate veni cu capcane. E posibil sa gasesti pe cineva care chiar iti place si sa te implici intr-o relatie apropiata. Mai bine nu te grabi. Fiti prieteni, cunoasteti-va in detaliu. Nu tine deoparte copiii. Si ei au nevoie de socializare. Sa cunoasca oameni noi, sa-si faca prieteni. Si mai ales sa intalneasca adulti pe care sa se poata baza in afara de tine. Fii atent(a) la semnalele de alarma si departeaza-te de cum observi ceva ingrijorator. N-ai nevoie de o noua durere. Fii prudent(a), nu izolat(a).
Gaseste-ti un hobby, ceva care iti place cu adevarat. Poate ceva pentru care n-ai mai avut timp. Mergi cu copiii in excursii sau vacante. Nu trebuie sa fie ceva uimitor, doar sa schimbati un pic atmosfera, sa mai vedeti si alte lucruri. Fiti multumitori si bucurosi ca va aveti pe voi insiva. Ca sunteti sanatosi si ca aveti tot ce aveti.
Evitati izolarea, ingrijorarea excesiva, trairea in trecut, regretele! V-ar face mult rau. Priviti fiecare zi ca pe un dar – accesul la o noua sansa pentru o viata frumoasa si sanatoasa. Suna excesiv de optimist? Poate, dar fara speranta unde am ajunge? Avem nevoie de ea.