Psihoterapie adolescenti – Psiholog Simona Jeles

Majoritatea problemelor serioase pe care le au adolescentii se pot rezolva prin psihoterapie adolescenti.
Spre deosebire de copiii cu vârste mai mici, adolesceții au tendința de a încerca să-și rezolve singuri problemele.
Comunică defectuos cu părinții și ajung la conflicte, agresivitate, fugă de acasă, abandon școlar. Suferă de dependențe și tulburări care le pot afecta viața pentru o perioadă lungă.
Trebuie să fiți atenți ca părinți, pentru că adolescența este o vârstă dificilă.
Riscul să facă ceva regretabil este mare. Atenția permanentă a părinților poate sesiza momentele dificile și poate să-i ofere ajutor adolescentului. În funcție de problema cu care se confruntă. Arătați-i că îi sunteți alături, că înțelegeți dificultățile pe care le are și că nu vreți decât să-l ajutați.
Psihoterapie adolescenti – cand si de ce?
Faptul că vă este recomandată terapia, nu înseamnă că fiul sau fiica voastră are o problemă gravă și fără rezolvare.
Dimpotrivă, înseamnă că trebuie găsită rapid o cale de a ieși din respectiva dificultate așa încât să nu se ajungă la o problemă gravă.
Adolescenții ieșiti de sub controlul parental pot produce probleme cu consecințe importante. Nu neglijați problemele, ele nu se pot rezolva de la sine.
Dar nu trebuie nici să presați adolecentul cu o singură soluție, pentru că respectul de sine care este și așa scăzut se poate proiecta asupra voastră ca părinți.
Veți ajunge brusc să fiți acuzați de toate relele posibile. În loc să rezolvați o problemă supărătoare, veți ajunge să mai aveți și una de cuplu – vă veți acuza reciproc cu privire la situația copilului.
Veniți împreună la terapeut și veți vedea că lucrurile nu sunt chiar așa de dificile precum par. Un îndemn obiectiv de la o persoană din afara familiei este de mare ajutor.
Terapia în sine este o discuție lămuritoare care va aduce liniște în casa voastră și în sufletul tulburat al adolescentului.
Principalele probleme ce pot apărea în timpul adolescenței sunt:
Anxietate, fobii, tulburări somatice cu cauză psihică
Anxietățile adolescenților au frecvent cauze serioase și n-ar trebui ignorate sau amânate până la găsirea unei rezolvări.
O frică sau îngrijorare cotidiană poate lua forme grave transformându-se în fobie sau fiind însoțită de tulburări somatice.
Găsiti căi potrivite de a comunica cu adolescenții dacă doriți să-i ajutați exact la momentul potrivit. Sau mergeti cu ei la psihoterapie adolescenti.
Conduite agresive, violență, nervozitate, minciună, furt
Agresivitatea adolescenților își are uneori sursa în copilărie. Când nu a fost sesizată sau tratată și a trenat până la o vârstă mai înaintată a copilului. Aceasta poate deveni violență verbală sau fizică. Are un potențial atât de negativ încât poate strica liniștea unei familii.
Copiii încep să mintă de la vârste fragede. Dacă acest comportament nu este combătut sau modelat, ajung adolescenți încărcați cu probleme grave.
De aici și până la conduită periculoasă din punct de vedere social și incidențe cu legea, nu mai este decât un pas. Ești chemat ca părinte să intervi cât mai devreme cu putință prin psihoterapie adolescenti.
Conflicte în familie, dificultăți de relaționare, fugă de acasă
Un adolescent tulburat, fără repere cu privire la lucrurile pe care ar trebui să le facă, poate fi o sursă de conflicte în familie. Dar, e posibilă și reciproca: o familie în care certurile sunt la ele acasă, tulbură și mai mult adolescenții și chiar și copiii de vârstă mai mică.
Ei nu se mai simt în siguranță acasă, lângă familia lor, și sunt tentați să plece, să fugă, să lase totul în urmă și să-și găsească prin forțe proprii un loc al lor, în care să aibă puțină liniște.
Aveți grijă ca problemele pe care le aveți în relații să nu se reverse asupra copiilor voștri.
Dependențe – alcool, droguri, fumat
Adolescenții au o capacitate deosebită de a imita ceea ce văd în mediul lor de viață: în familie, printre colegi și prieteni. Așa că e necesar să evaluați riscurile la care vă expuneți adolescenții chiar prin obiceiurile pe care le aveți.
E necesar să fiți modele de încredere pentru copiii voștri, fie ei mai mici sau mai mari. Iar dacă îi vedeți că se zbat cu anumite obiceiuri ce riscă să devină dependențe, ajutați-i să aleagă bine. Să se desprindă de sursele acestor probleme înainte ca ele să devină grave și cauzatoare de mari tulburări.
Si daca deja situatia a scapat de sub control apelati cu incredere la psihoterapie copii.
Dificultăți de învățare, eșec școlar, absenteism, abandon
Fiecare copil sau adolescent are domenii în care excelează și altele la care învață cu dificultate. Dacă e doar asta, atunci nu trebuie să te îngrijorezi. Dar dacă observi că are note mici deși se zbate mult să învețe, e cazul să-ți pui niște întrebări.
Nu lăsa ca niște probleme frecvente și care pot să fie ținute sub control să provoace un eșec școlar total, să împingă adolescentul la absenteism și abandon.
Află care e momentul potrivit ca să intervi și metoda cea mai indicată așa încât să aveți rezultate bune.
Probleme afective și sexuale
Rănile acumulate din copilărie și până la adolescență tind să ocupe un loc important acum și să ceară o rezolvare. Găsește o cale de a comunica cu adolescentul tău, pentru că este o vârstă dificilă și pentru el și pentru tine ca și părinte. Niciunul nu veți reuși de unul singur.
Lucrați împreună, vindecați rănile mai vechi, explicați situațiile confuze, apropiați-vă unul de celalălt și petreceți timp împreună. În felul acesta orice problemă afectivă sau sexuală va fi sub control. Iar dacă vă simțiți copleșiți, cereți ajutor – psihoterapie adolescenti.
Stimă de sine scazută, depresie, tentative de suicid
Construiți obiceiuri sănătoase în familie: exprimați-vă aprecierea atunci când copilul sau adolescentul face un lucru bun sau are un rezultat important pentru el. Criticați moderat obiceiurile rele sau neplăcute dar nu vă opriți la atât – oferiți și modele, căi de rezolvare.
În felul acesta adolescentul va avea o stimă de sine bine ancorată în reperele familiei, chiar dacă va avea și dificultăți nu va ajunge la depresie și în mod sigur nu se va pune problema vreunei tentative de suicid.
Nu lăsați adolescenții să-și caute singuri reperele, oferiți-le voi ca părinți. Pentru că le aveți deja, bazate fiind pe experiența voastră de viață și pe dorința pe care o aveți de a-i fi bine copilului vostru.
Tulburări alimentare
Multe dintre dorințele adolescenților sunt modelate de ceea ce văd la televizor, pe internet, la școală și în cercul lor de prieteni. Rar se întâmplă ca ele să fie realiste și potrivite vârstei sau necesităților lor.
De exemplu, fetele vor să aibă siluete de vedete iar băieții să aibă mușchi și să pară puternici. Dacă nu sunt așa, sunt marginalizați și ei suferă în tăcere sau devin tulburați.
Sunt doar la un pas de tulburările alimentare (anorexia fiind cea mai frecventa) în care în mod cert cei mai multi se vor refugia. Fiți atenți ca părinți, sesizați momentul când preocuparea pentru aspectul lor, pentru diete și pastile ajunge la un pas de patologic.
Tulburări ale somnului, tensiune emoțională, incapacitate de a se relaxa
Tensiunile emoționale de peste zi se acumulează treptat și dacă nu sunt ținute sub control ajung să tulbure somnul. Nu doar o noapte, ci e posibil să-l tulbure o perioadă mai îndelungată.
Privarea de somn conduce treptat către iritare și incapacitate de relaxare. O persoană lipsită de odihnă nu are cum să fie cooperantă, optimistă și gata să învețe lucruri noi.
Nu neglijați calitatea somnului. Prin psihoterapie adolescenti puteti corecta aceste neajunsuri.