Refuzul scolar e o problema. Ce poti face ca sa-ti ajuti copilul?

refuzul scolar

Refuzul scolar sau Fobia scolara este o modalitate prin care copilului de varsta scolara isi manifesta frica. Refuza sa mearga la scoala, are suferinte fizice diverse (dureri de cap, de burta, etc.) – este dificil atat pentru copii cat si pentru parinti. Practic, copilul ar face orice, ar spune ca are orice numai sa nu fie confruntat cu mersul la scoala. Situatia este complexa, pentru ca in functie de motivatia lui poate fi vorba de asociere cu anxietate de separare, tulburare obsesiv compulsiva sau anxietate sociala. In fiecare situatie, copilul nu se teme de scoala in sine ci de ce ar putea sa pateasca acolo. Este deci mai degraba un simptom decat o tulburare in sine.  

 

Cauzele refuzului scolar

  • Anxietate de separare: refuz scolar, teama ca parintii ar putea pati ceva, teama de a ramane singur acasa, refuzul de a merge la culcare neinsotit, etc. Daca aceste manifestari dureaza mai mult de o luna inseamna ca trebuie luate masuri (terapie).
  • Anxietate sociala: parinti bolnavi, excesiv de ingrijorati sau divortati, moartea cuiva drag din familie sau dintre prieteni, schimbarea locuintei, gelozie intre frati, lipsa prietenilor, hartuire din partea altor copii, neintelegeri cu colegii sau profesorii, tulburari de conduita (chiulul nu este refuz scolar).
  • Depresie
  • Tulburari de invatare nediagnosticate

 

Cum recunosti refuzul scolar

  • Copilul plange inainte sa mearga la scoala din cauze diverse
  • Intarzie frecvent la ore (pierde autobuzul)  
  • Se simte rau si se manifesta ca atare

 

Cum se remediaza situatia?

In remedierea situatiei sunt implicati: copilul, familia, scoala, terapeutul, prietenii si colegii copilului. Impreuna vor genera un mediu in care copilul cu refuz scolar sa se simta confortabil si sa nu mai aiba motive de respingere. Desigur ca startul il da familia si terapeutul. Acesta din urma va face un plan personalizat de recuperare:

  • Schimbarea felului in care copilul gandeste si se comporta in relatie cu scoala. In felul acesta se vor corecta comportamentele neadecvate.
  • Desensibilizarea treptata a copilului asa incat sa nu se mai simta anxios cand vine vorba de scoala.
  • Tehnica expunerii ajuta copilul sa isi modifice gandurile si sa gestioneze situatiile stresante fara sa mai manifeste vreo suferinta emotionala sau fizica.
  • Tehnici spontane care recompenseaza comportamentele agreate asa incat sa incurajeze aparitia lor cat mai frecventa.

 

Refuzul scolar este intalnit la 1 din 4 copii, pe perioade scurte si in anumite contexte. Dintre acestia numai la 2% ajung sa necesite terapie si recuperare pe perioade mai lungi de timp. Rezultatele sunt imbucuratoare: peste 80% dintre copii se recupereaza total din aceasta situatie neplacuta. Asadar, fa si tu o programare la psihoterapeut.