Ce este logopedia si ce face un logoped?

logopedia

Este o disciplina care are ca scop activitatea de educare si corectare a problemelor de limbaj care apar uneori la copii dar si la adulti. Logopedia studiaza felul in care se manifesta fiecare defect de vorbire si propune metode de corectare. Fie ca este vorba de persoane normale, fie de unele cu handicap senzorial, este necesara corectarea defectelor de vorbire. Aceasta ii va ajuta sa socializeze, sa se integreze si sa poata merge la scoala.

Ce face logopedul?

Logopedul este specialistul care se ocupa de terapia tulburarilor de vorbire si limbaj. Acesta identifica problema, elaboreaza metodele de recuperare si supervizeaza activitatile de recuperare care se impun in functie de diagnostic. Desi problemele de limbaj apar in majoritate la copii, sunt si situatii de adulti care au nevoie de ajutorul unui logoped. Mai ales daca in copilarie a avut aceste probleme si nu le-a putut trata la un specialist. Este posibil si ca adultul sa fi avut probleme mai tarziu si acum sa fie prima oara pus in ipostaza de a cere ajutor. Problemele de vorbire pot aparea in urma unui accident, soc emotional dar si de la o problema de auz. Daca o persoana nu aude bine, nu percepe corect sunetele si incepe sa aiba probleme de vorbire.

Tulburarile de vorbire si logopedia

Defectele sau tulburarile de vorbire sau de limbaj sunt foarte diferite si caile eficiente de recuperare e posibil sa difere de la o persoana la alta – asa ca iata o disciplina complexa, aflata la granita dintre psihologie si pedagogie. O persoana aflata in recuperare logopedica nu trebuie neaparat privita ca o persoana bolnava. Ca avand un handicap. Ci mai degraba ca una care isi acorda o sansa in plus la a avea o viata buna. Pentru ca daca nu-si rezolva problemele de vorbire si de limbaj in timp util va incepe sa se confrunte cu probleme semnificative de integrare in societate. Fie ca e vorba de scoala, fie de serviciu.

Cere ajutor la specialist

Asadar, daca ai primit un diagnostic de afectiune logopedica, cauta specialistul care sa te ajute in procesul de recuperare. Vei vedea ca orice efort, fie ca este pentru tine, fie ca este pentru copilul tau, va merita. O comunicare verbala fara defecte si greseli ne este tuturor necesara. Reprezinta o trambulina catre succes din punct de vedere social si integrativ.