Ce este disfonia si cum se trateaza?

disfonia

Disfonia este o tulburare a vocii de natura fonatorie. Suferindul de disfonie are dificultati in rostirea cuvintelor sau sunetele emise au tonalitate modificata. Vocea disfonica iese in evidenta, este pitigaiata, grosolana, slabita. Se manifesta astfel in cadrul unor conversatii obisnuite, in vorbirea cotidiana dar si daca persoana incearca sa cante. Se cunosc 3 tipuri de disfonie: functionala, organica si spasmodica. Dintre ele, cea mai dificila este cea spasmodica deoarece este rara si de origine necunoscuta. Muschii laringelui se contracta excesiv si inadecvat in timpul vorbirii. Disfonia apare ca urmare a unor probleme semnificative la nivelul laringelui si daca persista ea trebuie tratata, nicidecum ignorata.   

Disfonia si tratamentul prin eliminarea factorilor de risc

In cazul disfoniei, ca si a altor afectiuni, factorii de risc sunt fumatul, alcoolul si stresul. Adica poti sa nu mai suferi de disfonie daca renunti la tigari, nu mai consumi alcool si reusesti intr-un mod decent sa-ti controlezi stresul. In plus, e necesar sa consumi mai multa apa si lichide pentru a evita senzatia de gat uscat.

Disfonia si tratamentul medicamentos

Infectiile laringelui si ale tractului respirator superior au adesea cauze virale. Recomandarea specialistilor este repaus si paracetamol. Antibioticele se recomanda doar in cazul infectiilor bacteriene.

Disfonia si tratamentul la domiciliu

De obicei disfonia (acuta sau cronica) se remite in cateva zile dar presupune repausul vocii. Acest lucru presupune ca pacientul nu vorbeste excesiv, nu spoteste, nu tipa, nu plange si nici nu canta. Dintre toate, in mod surprinzator, este soptitul. Pentru adeptii tratamentelor practice mentionam ca gargara cu solutie salina nu are efecte importante. De asemenea, taiati de pe lista tigarile, alcoolul si medicamentele decongestionante. Acestea din urma usuca gatul si prelungesc iritatia. Bolile care se manifesta cu disfonie trebuie tratate cu atentie si in timp cat mai scurt.

Daca disfonia este provocata de stres sau adictie de fumat si alcool, e bine sa consulti un psihoterapeut care sa te ajute sa inveti sa te raportezi la ele. Daca disfonia are alte cauze, se recomanda consultarea specialistilor adecvati.