Logopedia tulburarilor de voce

Modificarile vocii sunt normale in cazul copiilor aflati la varsta pubertatii. Ei pot folosi sunete joase dar si inalte in aceeasi propozitie. Sunt cazuri in care le este aproape imposibil sa cante sau chiar raman fara voce. Vocea lor poate fi disfonica (ragusita), fonastenica (obosita), rinolalica (vorbitul pe nas) sau chiar afonica (lipsa vocii). Aceste situatii sunt motive mai mult sau mai putin intemeiate pentru complexele de inferioritate. Pana aici lucrurile sunt normale si tin de crestere si maturizare.

Modificari patologice

Modificarile vocii devin patologice atunci cand perioada de tranzitie se prelungeste si alternantele de voci joase si acute sunt inca prezente. Cauzele acestor patologii sunt complexe: anomalii ale laringelui, tulburari neurologice sau psihologice, dezechilibre hormonale si tulburari de auz ce impiedica controlul vocii. Daca vocea falseaza si este instabila si dupa 15 ani este necesar un consult ORL. Specialistul va diagnostica problema in urma examenul clinic si a celui stroboscopic. Poate fi vorba de inflamatie sau paralizie de coarda vocala, tumori, malformatii ale laringelui, tulburari hormonale, etc. In functie de diagnosticul rezultat se iau si masurile necesare. Daca nu este descoperita nicio problema fizica la nivelul laringelui sau a coardelor vocale inseama ca tulburarea este de natura psihologica.

Parintele isi poate ajuta copilul

Este recomandat ca parintii sa stea de vorba cu copiii de la primele semne de pubertate si sa le explice ca urmeaza sa treaca printr-o perioada de schimbari dar ca ele sunt normale si tin de crestere si de maturizare. Asa se transforma ei din copii in tineri si mai apoi in adulti. E bine ca parintii sa se informeze temeinic asa incat sa poata sta de vorba cu copiii dar si ca sa poata semnala medicilor orice posibila anomalie. O remarca la timp a parintilor si cererea lor de consult medical de specialitate ajuta copiii sa aiba o maturizare mai usoara. De retinut este si faptul ca daca aceste modificari nu sunt tratate la timp ele sunt ireversibile si pot avea consecinte greu de estimat de-a lungul timpului.

Asadar, nu neglija problemele logopedice ale copilului tau, chiar daca la inceput par mici si neinsemnate. Ia masuri imediat, copilul iti va multumi pentru asta mai tarziu. Iar tu ca parinte stii ca ai facut totul pentru buna lui dezvoltare.