Afonia – cauze si remedii naturiste
Ati auzit si voi expresia “Esti afon!”? Ei bine, intelesul cotidian e ca persoana in cauza nu stie sa cante, dar in termeni medicali inseamna ca omul si-a pierdut vocea, mai mult sau mai putin. Afonia poate sa fie totala asa incat bolnavul sa nu poata nici macar sa sopteasca sau doar partiala si sa sune mai degraba a raguseala suparatoare.
De ce apare afonia?
Afonia apare atunci cand laringele este inflamat si se poate manifesta pe o perioada mai lunga sau mai scurta. Asadar, cauzele frecvente ale afoniei sunt infectii ale tractului respirator, raceli si gripe comune, folosirea excesiva a vocii (vorbeste sau canta mult) sau stres emotional. Dar mai sunt si alte cauze, nu tot atat de evidente. De exemplu, refluxul gastroesofagian poate afecta laringele si coardele vocale. Acestea din urma pot fi afectate si de polipi, paralizie sau de cancer. Laringele poate fi afectat de inghitirea unor lichide caustice, de alergii, de astmul cronic, de amigdalita si chiar de cancer laringian. Unele tratamente medicamentoase pentru tiroida usuca gatul, la fel fac si antihistaminele (folosite pentru alergii). Fumatul, alcoolismul sau cancer pulmonar pot produce afonie la unii pacienti.
Tratamentul afoniei
Tratamentul medicamentos se administreaza numai de catre medicul specializat care stie cu precizie cauza aparitiei afoniei. Asadar, desi nu pare o problema serioasa de sanatate, nu va automedicati.
Dar e ceva ce puteti face! Puteti sa folositi tratamentele naturiste care sa aduca usurare si confort gatului si vocii. Inainte de toate, trebuie sa stiti ca aerul uscat din casa chiar supara gatul, mai ales in caz de afonie. Asadar, va recomandam sa folositi un umidificator. Si sa nu vorbiti, nici macar in soapta asa incat sa va puteti recupera cat mai repede. In materie de recomandari naturiste avem multe: ceaiuri, uleiuri pentru masat gatul, miere, lapte, legume si fructe proaspete.
Iata cateva propuneri concrete:
- Ceai de lamaie cu miere, scortisoara si nucsoara.
- Ceai de ghimbir cu lamaie.
- Lapte cu turmenic si putin zahar sau lapte cu putin piper negru.
- Apa cu otet de mere, aburi si gargara cu solutie salina.
- Extract de busuioc cu miere.
- Ulei de masaj cu levantica, cimbru si cuisoare.
Daca forma de afonie de care suferi este declansata de stres sau cauze emotionale va fi necesar sa te recuperezi prin psihoterapie si eventual tratamente medicamentoase care sa-ti induca relaxare. Desigur, odihna reala e foarte importanta pentru sanatatea ta (si a noastra a tuturor).