Tratamentul si recuperarea copiilor din mutismul electiv
Tratamentul acestei tulburari nu are legatura cu vorbirea in sine, pentru ca pacientul poate vorbi foarte bine. Tratamentul are legatura cu eliminarea anxietatii care insoteste vorbirea in anumite contexte. Se foloseste in paralel un tratament medicamentos si psihoterapie comportamentala. Medicamentele sunt de fapt antidepresive. Inhibitorii selectivi ai recaptarii de serotonina sunt eficienti in tratarea anxietatii sociale si mutismului electiv. Dozarea se face pentru fiecare pacient in parte.
Scopul psihoterapiei in mutismul electiv
Inainte de toate trebuie ca specialistul sa afle intre ce limite se manifesta confortabil copilul. De unde incepe disconfortul si cum se raporteaza copilul la aceasta schimbare. De cate ori copilul depaseste un prag comportamental, specialistul il recompenseaza si-l incurajeaza sa mearga mai departe. E ca atunci cand ii faci galerie unui viitor campion. Orice activitate de recuperare se concentreaza pe copil si pe a-l directiona sa faca ceea ce pana atunci nu facea. El nu fuge de mutism electiv, el descopera ca e curajos si ca poate sa faca tot felul de lucruri interesante si competitive, la nivelul sau de varsta. Dupa ce copilul a ajuns in acest stadiu incepe etapa de desensibilizare fata de acele lucruri care inainte ii produceau frica – vorbitul in public, relationarea cu alte persoane, vorbitul la telefon, etc. Psihoterapeutul reconstruieste modul in care copilul relationeaza cu alte persoane in diverse situatii cotidiene. Copilul este incurajat sa vorbeasca expresiv, dezinvolt si sa se simta bine facand acest lucru.
Nu renuntati cand copilul se simte putin mai bine
Redescoperirea sinelui si reinvatarea raportarii sale la lumea inconjuratoare poate sa dureze cateva luni la unii copii sau chiar mai mult la altii. Depinde cat de mult au fost afectati de anxietate, de cat de adanc a patruns frica in felul lor de vietuire. Oricat ar dura aceasta perioada, nu renuntati la psihoterapie atunci cand se simte copilul putin mai bine. Scopul este vindecarea deplina si acest lucru este obtinut atunci cand spune specialistul ca a depasit cu bine toate etapele recuperarii.