Logonevroza. Sau cum ajungi de la balbaiala la o drama interioara

Logonevroza este o balbaiala accentuata insotita de trairi intense prin care pacientul isi constientizeaza deficientele. Cel mai adesea se ajunge aici din cauza unei balbaieli in forma usoara care n-a fost luata in serios si tratata la timp. Ganditi-va la un copil de 3-5 ani care se lupta sa se exprime si inca stalceste cuvintele. Daca situatia e lasata asa, se poate ajunge la varste mai mari, poate la varsta adolescentei, cand copilul trece printr-o perioada foarta critica. E critic fata de sine din cauza ca este criticat de altii (copiii pot fi foarte cruzi – la scoala, in locurile de joaca, etc). Pentru ca in continuare copilul nu poate exprima ce simte, parintii nici nu banuie ce drama se instaleaza in sufletul acestuia. Balbaiala se accentueaza, copilul e din ce in ce mai neputincios si ajunge la logonevroza.
Simptome de logonevroza
Logonevroza se manifesta la nivelul vorbirii, la nivelul cititului si al scrisului. Daca recunosti simptomele de mai jos in felul cum se comporta copilul tau adolescent, cere ajutor imediat. Chiar are nevoie de el.
- La nivelul vorbirii: balbaiala intensa
- La nivelul cititului: grimase, congestionare, respiratie perturbata, deformarea cuvintelor, omiterea unor cuvinte, adaugiri, repetitii, sarit de randuri
- La nivelul scrisului: dificultati de concentrare, exprimare infantila, lipsa de organizare a textelor, contopirea cuvintelor, repetitii, confuzii de sens, scris dezordonat (disgrafie).
Consecinte care pot fi stopate
Parintele are datoria sa fie foarte atent la felul cum se manifesta copilul sau indiferent de varsta acestuia. Mai ales daca este sub 14 ani. Uneori copiii au suferinte grave pe care nu le pot exprima. Nu stiu sa ceara ajutor, iar parintii mai neatenti. Nu-si dau seama la timp, nu iau masuri pentru ajutorarea copilului.
Un copil cu logonevroza are nevoie de ajutor imediat. Nu-i este afectata doar vorbirea si capacitatea de exprimare ci si felul in care acesta se raporteaza la lumea inconjuratoare. Cel mai probabil e criticat si umilit la scoala unde nu poate avea rezultate bune. Asta afecteaza situatia scoalara dar mai ales afecteaza sufletul copilului care poate ramane traumatizat pentru multa vreme. Este indicat sa faca psihoterapie recuperatorie pentru logonevroza dar si pentru drama intensa si foarte personala din sufletul sau. Fiecare copil reactioneaza in felul sau asa ca e imperios necesar sa cereti ajutor unui logoped.