De ce psihoterapie pentru copii?

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”Secțiune” fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row admin_label=”Rând” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.51″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]
Psihoterapie copii? O intrebare din ce in ce mai des auzita.
Da! Pentru că sunt într-o perioadă de învățare rapidă, copiii se confruntă cu multe situații diferite. Pot avea dificultăți la școală, în familie, în relaționarea cu copiii de vârsta lor sau pot să sufere acut când pierd pe cineva drag. Ei nu știu să găsească soluții atunci când sunt într-o situație confunză. Este perfect explicabil, de vreme ce nici unii adulți nu se descurcă mai bine.
Nu trebuie să căutați vinovați atunci cînd observați că cei mici au probleme. Nu voi sunteți de vină, n-ați făcut nimic greșit ca părinți. Cu siguranță v-ați străduit să oferiți totul copiilor așa încât lucrurile să meargă bine.
Nici micuții nu sunt de vină, pentru că ei nu au termene de comparație atunci când sunt într-o situație dificilă. Pentru ei majoritatea lucrurilor sunt noi și dacă nu își pot dezvolta singuri capacitatea de adaptare la toate acestea, înseamnă că trebuie să fie ajutați prin psihoterapie copii.
Psihoterapie copii – cum, cand si cu cine
De obicei, în psihoterapia pentru copii e vorba de o conlucrare între terapeut, copil, familie și școală. Depinde și unde se desfășoară situația problematică. Însă, nu trebuie lăsată rezolvarea doar în seama terapeutului. Schimbările trebuie să se petreacă simultan pe toate planurile așa încât cel mic să realizeze că lucrurile așa cum au fost până atunci nu au fost în beneficiul lui.
Sunt frecvente situațiile în care copiii, fie ei mai mici sau mai mari, sunt nervoși, dorm cu dificultate, nu se pot concentra, nu pot relaționa așa cum ar trebui, suferă din cauza unor tulburări de limbaj, sunt timizi și au tendințe de izolare.
Ei trebuie să găsească în familie un sprijin real așa încât să depășească orice problemă ar putea să apară.
Psihologul pentru copii nu trebuie să fie privit ca „domnul doctor” pentru că sigur cel mic se va gândi că e vorba de ceva dureros.
Terapeutul trebuie să devină pentru el un bun prieten, față de care să-și poată deschide sufletul în siguranță.
Dacă observi că și copilul tău suferă, într-un fel sau altul, ia măsuri! Cu cât demarezi mai repede rezolvarea problemei, cu atât aceasta este mai mică și mai ușor de controlat sau depășit.
De tine depinde rezolvarea! Vino cu cel mic la psihoterapie copii.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” fullwidth=”off” specialty=”off” background_image=”https://www.terapiastrategica.ro/wp-content/uploads/2015/07/lightspeed-wallpaper-1920x1080b.jpg” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”on” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.51″]
Principalele probleme ce pot apărea în timpul copilăriei sunt:
[/et_pb_text][et_pb_accordion admin_label=”Acordeon” border_style=”solid” closed_toggle_background_color=”#eeeeee” icon_color=”#000000″ toggle_font=”|on|||” toggle_text_color=”#000000″ toggle_font_size=”18″ body_font_size=”16″ _builder_version=”3.0.51″] [et_pb_accordion_item title=”Agitație, nervozitate, agresivitate”]
Copilul nu își exprimă supărările așa cum poate să o facă un adult, motiv pentru care dacă nu reușește să facă față întâmplărilor și provocărilor cotidiene, prima manifestare este agitația și nervozitatea continuă. Asupra copiilor noștri se manifestă zilnic diverși factori (la grădiniță, la școală sau acasă) care pot declanșa această stare.
Cu cât agitația se accentuează și copilul nu reușește să găsească răspuns la problemele care îl frământă, acesta va dezvolta o agresivitate față de tot ce îl înconjoară.
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Anxietate, fobii, ticuri”]
Se spune despre copii că „nu au frică”. De fapt, ei abia își construiesc sistemul de valori și repere ce mai târziu va folosi la încadrarea diverselor experiențe. În cadrul acestui sistem, copilul așează una câte una toate senzațiile și experiențele noi.
Uneori lucruri aparent mărunte se transformă în imaginația lor bogată în lucruri de care continuă să se sperie ani la rând iar starea lor interioară tulburată se manifestă în exterior prin gesturi repetitive.
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Deficit de atenție, încăpățânare”]
Se întâmplă uneori ca micuții să nu fie atenți la ce li se spune sau să întâmpine cu încăpățânare deciziile părinților sau educatorilor. Stările pasagere sunt normale, dar când ele devin cotidiene e cazul să devină motive de îngrijorare.
Deficitul de atenție este o problemă răspândită la copii dar se poate remedia cu răbdare și terapie adecvată. Încăpățânarea pare la o privire superficială, ceva ce trebuie corectat imediat și prin orice metodă la îndemână. Însă, modelarea voinței celor mici necesită mai multă grijă din partea părinților.
Trebuie descoperită cauza reacțiilor lor iar acest lucru se poate face prin pesihoterapie copii.
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Insomnii, coșmaruri, somn agitat”]
Micuțul tău a avut un vis urât? Adoarme cu dificultate? Nu se odihnește deși stă multe ore în pat?
Adesea aducem în vis lucruri care ne preocupă în decursul zilei. Trebuie să interpretezi corect visul în cauză, așa încât să-l poți ajuta pe copil în activitățile lui cotidiene.
De multe ori se întâmplă ca tocmai în vis să găsești soluția corectă. Soluție pe care în starea de veghe nu o întrezărești.
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Izolare, timiditate excesivă, inhibiție, conduite bizare”]
Copiii remarcă imediat lucrurile mai neobișnuite, sunt uneori brutal de sinceri și nu au capacitatea de a transmite ceva fără să jignească.
Din astfel de cauze unii se izolează de grupul de prieteni, se exprimă cu greutate sau deloc, se refugiază în comportamente pe care adulții le consideră bizare.
N-ai vrea să știi ce anume îl supără pe copilul tău?
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Perturbări ale comportamentului ca urmare a apariției unui nou membru în familie”]
Atunci când apare în familie un nou frățior sau surioară copilul se simte neglijat. Se întreabă dacă părinții îl mai iubesc și dacă se mai gândesc la el. Simte că și-a pierdut poziția favorită și că acum toată atenția este îndreptată către noul născut.
Petreceți timp cu toți copiii voștri așa încât să nu fie niciunul care să se simtă dat la o parte. Iar dacă se întâmplă să aibă greutăți în a înțelege noua configurație familială trebuie să îi aduceți la câteva ședințe de psihoterapie copii.
Cu multă dragoste și înțelegere lucrurile își vor relua cursul normal.
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Probleme de comunicare și relaționare”]
Cum poți să comunici cu părinții, frații sau prietenii dacă nu știi exact despre ce e vorba?
Din cauza atâtor lucruri noi din viața lor, se întâmplă ca unii copii să întâmpine dificultăți de comunicare și de stabilire a unor relații sănătoase și solide cu cei din jur.
Ajutați-vă copiii să înțeleagă necunoscutele care îi înconjoară și veți vedea cum bucuria și veselia revine pe chipurile lor.
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Probleme școlare”]
Școala este locul unde copii își petrec o parte din timp. Acolo trebuie să arate că învață repede, că se poartă frumos, că sunt respectuoși și prietenoși.
Dar lucrurile nu sunt chiar simple. N-ar fi simple nici pentru un adult.
Programa școală este încărcată, relațiile dintre copii sau dintre copii și adulți devin ușor tensionate, o notă mică poate deveni o catastrofă…
Nu neglijați lucrurile care se întâmplă la școală, chiar dacă nu le cunoașteți cu lux de amănunte. Învățați-vă copiii să povestească cum a fost ziua lor la școală, ce i-a bucurat și ce i-a supărat. Așa veți putea lua măsurile necesare în cel mai scurt timp.
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Traume suferite”]
Traumele copiilor sunt variate. De la o notă mică, până la pierderea cuiva drag, de la un conflict copilăresc până la agresiuni grave.
E nevoie de o evaluare obiectivă a situațiilor și de găsirea soluției potrivite. Când sunteți în impas, apelați la un psiholog pentru copii.
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Tulburări de comportament”]
Comportamentul obișnuit pentru un copil poate fi tulburat cu mare ușurință. E de ajuns ca cel mic să vadă o ceartă între părinți sau în grupul de prieteni. Câteodată o palmă dată în grabă lasă urme adânci în sufletul celor mici.
Rănile lor sufletești se manifestă prin tulburări de comportament. Nu le ignorați, pentru că ei au nevoie de ajutor dar nu știu cum să-l ceară.
Cu cât identificați problema mai repede, cu atât puteți să o rezolvați mai eficient prin psihoterapie copii.
[/et_pb_accordion_item] [/et_pb_accordion][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]