Ce este tulburarea de opozitie si comportament sfidator? Iata care sunt simptomele de urmarit si cum este tratata

Majoritatea copiilor sunt opozitionali si sfidatori din cand in cand – poate ca aceste comportamente sunt semne ale dezvoltarii sanatoase. insa, atunci cand un copil are un model repetat de a se supara, de a sfida parintii sau alti adulti si este rauvoitor fata de ceilalti, poate avea o afectiune numita opozitie sfidatoare (ODD).

ODD face parte un grup de tulburari de comportament numite tulburari perturbatoare de comportament (DBD), deoarece copiii care au aceste tulburari au tendinta de a-i perturba pe ceilalti. Cercetarile sugereaza ca pana la 16% dintre copii si adolescenti au ODD. Iata ce trebuie sa stiti despre aceasta stare de sanatate mintala.

Simptomele de ODD

In cazul ODD, criteriile includ o dispozitie furioasa si iritabila, un comportament argumentativ si sfidator si o durata a simptomelor de cel putin sase luni. 

O stare de spirit furios si iritabil poate insemna un copil care isi pierde cumpatul adesea si este usor enervat de ceilalti. Argumentativ ar putea insemna certaret cu adultii sau persoanele aflate in autoritate – adesea in mod deliberat enervant sau suparator – si blamarea altora pentru greselile sau comportamentul lor gresit.  

ODD descrie un tipar de dispozitie negativa si un comportament perturbator care apar la copii cu varsta de cel putin sase ani. Persoanele pot fi observate ca fiind iritabile, impulsive si deseori suparate fara o cauza justa. De asemenea, pot fi argumentativi, se pot angaja cu usurinta in incalcarea regulilor si par sa aiba prea putina atentie fata de ceilalti. Ei par sa respinga normele sociale si sa se comporte deplasat.

Dupa cum sugereaza si numele, sfidarea sau dificultatea in raport cu autoritatea este prezenta in ODD. Acesta este cel mai frecvent si cel mai daunator simptom. Acest lucru face viata dificila pentru persoanele cu ODD. Pentru un copil cu ODD toleranta la frustrare, respectul pentru ierarhie si regulile reprezinta un obstacol si o lupta imensa. Copiii cu ODD nu vor simti niciodata acel sentiment de apartenenta care este cu adevarat important pentru dezvoltarea sociala si competenta lor sociala. Acestia nu pot castiga acceptarea in randul grupului de colegi intr-un mod organic. 

Cine dezvolta ODD?

Prin definitie, ODD este o tulburare a copilariei si nu a fost definita pentru adulti.

Este necesara o evaluare psihiatrica minutioasa pentru a afla ce conduce la comportamentele opozitionale si sfidatoare. Poate exista un abuz asupra copilului, o tulburare de somn care nu este evidenta sau chiar o tulburare de invatare. S-a observat ca copiii cu ODD sunt expusi mai mult decat altii unor stiluri parentale care sunt dure sau neglijente in mediul familial. 

Cum este diagnosticat ODD?

Daca un copil prezinta simptome de ODD acasa, dar se poarta relativ bine la scoala, poate indica o problema in mediul de origine, mai degraba decat la copil. Clinicianul ar trebui sa excluda si alte lucruri care pot imita aceasta tulburare, cum ar fi tulburarea deficitului de atentie (ADD), depresia sau tulburarea spectrului de autism. Un diagnostic ODD ar trebui sa fie o ultima solutie.

„In experienta mea cu copiii care indeplinesc criteriile pentru diagnosticul de ODD, exista cel mai adesea un alt diagnostic de tratat, cum ar fi depresia majora, tulburarea de anxietate, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), tulburarea de stres posttraumatic, neglijarea, abuzul fizic sau sexual, hartuirea ”, marturiseste un specialist in recuperarea copiilor.  „In opinia mea, exista intotdeauna o alta poveste de inteles cand un copil are ODD. Cand problema de baza este abordata si tratata, probabil ODD se va rezolva de la sine” sustine acesta.

Un copil cu un diagnostic de ODD prezinta un risc mai mare de a avea alte tulburari de comportament mai tarziu in viata – dar nu neaparat. Urmatoarea tulburare din adolescenta este tulburarea de conduita, urmata de tulburarea de personalitate antisociala (ASPD) la varsta adulta. Dar daca ODD este identificat in copilarie, interventia psihologica poate face o diferenta semnificativa.

Tratamentul ODD

Nu exista un medicament pentru ODD, dar anumite strategii de management pot avea succes. Recompensarea comportamentelor bune, formarea abilitatilor sociale, educarea familiei si, dupa caz, pot fi utilizate interventii farmacologice. Aceste metode pot consolida abilitatile de a face fata si pot diminua comportamentele agresive.  

Daca credeti ca copilul dvs. ar putea avea ODD sau o alta tulburare de comportament, primul pas este o discutie cu medicul pediatru. El va poate trimite la un terapeut si un psihiatru pentru copii pentru evaluare si psihoterapie.

Un diagnostic corect, un tratament constant urmat cu atentie si alegerea unui bune metode de recuperare psihologica sunt foarte importanti. Si in cazul copiilor este recomandata psihoterapia scurta strategica, pentru ca ea se concentreaza pe solutii personalizate la problemele copilului si il invata cum sa se confrunte si cu eventuale alte probleme sau dificultati care pot aparea in viitor. Apelati cu incredere la cabinet si la psihoterapia scurta strategica.