Depresia disruptiva la copii

Cu totii am intalnit copii care se comporta deplasat in societate. Nu ne-au suparat prea tare, punand totul pe seama varstei lor fragede si, implicit, a lipsei de experienta in raportarea la alte persoane. Sunt insa copii care tipa si se comporta isteric pana acolo incat tulbura pe toata lumea din jur, inclusiv pe ei insisi.

Cum se manifesta?

In mod evident, acestia au o tulburare emotionala care se numeste depresie disruptiva sau tulburare de dispozitie. Ei nu stiu sa-si controleze emotiile si implicit reactiile. Dar mai sunt si situatii in care acestia devin constienti de faptul ca atunci cand fac o criza devin centrul atentiei tuturor, iar parintii ar face orice numai sa se opreasca. Se simt neputinciosi si rusinati de situatia copilului si de situatia lor ca autoritati incapabile sa gestioneze un copil. Nu e vorba numai de crized ocazionale. Cu cat boala avanseaza cu atat comportamentul lor cotidian este mai afectat. Sunt iritati, furiosi in cea mai mare parte a zilei, nu se inteleg cu cei din jur indiferent ca se afla acasa, la scoala sau la joaca.

Ceva trebuie facut, dar ce?

Nu e simplu pentru un parinte sa ajunga la concluzia ca copilul sau are o problema serioasa de natura psihologica. Se invinovatesc in fel si chip: ce a gresit, ce trebuia sa faca si n-a facut, de unde a aparut problema, de ce alti copii nu o au, etc. Si zbaterile parintesti pot fi nesfarsite in timp ce copilul ramane cu problema netratata. Si orice boala netratata se acutizeaza. Asadar, dragi parinti, treceti peste obstacolul autoinvinovatirii si al ostracizarii sociale si cereti ajutor de specialitate. E singura cale. Mergeti mai intai la medicul de familie si spuneti-i despre starea copilului. Acesta va va trimite la un psihiatru care va diagnostica problema copilului. Uneori nu e chiar simplu sa pui un diagnostic pentru ca aceleasi simptome se pot intalni la mai multe boli. Asa ca nu va panicati daca nu reuseste de la prima analiza. Perseverati. Copiii sunt greu de diagnosticat pentru ca ei sunt intr-o permanenta transformare, fizic si emotional deopotriva.

Tratament si recuperare din depresie disruptiva

Dupa ce diagnosticul e clar, i se va recomanda copilului un tratament medicamentos. Si acesta se ajusteaza in functie de fiecare pacient in parte. Chiar daca nu functioneaza de la inceput, mergeti din aproape in aproape cu specialistul recomandat. E bine sa faceti un jurnal al tratamentului si al comportamentului copilului. Daca ceva nu merge, atunci tratamentul trebuie schimbat. Schimbarile sunt gestionate destul de greu de catre pacienti, asa ca aveti rabdare mai multa cu copilul. Dupa ce situatia se stabilizeaza, psihiatrul va va recomanda sa mergeti la un psiholog sau un psihoterapeut pentru sedinte de recuperare comportamentala a copilului. Tot acesta va lucra si cu parintii copilului, pentru ca si ei sunt marcati de aceasta situatie si au nevoie de instruire cu privire la modul de raportare fata de boala copilului.

Nu, lucrurile nu se vor schimba instantaneu. Dar aceasta e calea de recuperare pe care trebuie sa mergeti. Pacient, familie, specialist – toti de aceeasi parte a baricadei.