Depresia la copii si tineri. Feriti-i de acesti factori de risc

depresia

Chiar daca pare surprinzator, copiii si adolescentii pot suferi si ei de depresie. Unii chiar de forme grave. Asadar, nu neglijati depresia copiilor, fie ca sunteti parinti, tutori sau profesori. Fiti atenti si observati orice abatere comportamentala a micutilor. Tratati-i cu atentie si consideratie.

Vrei sa ai copii sanatosi? Ai grija de sanatatea ta

Copiii si adolescentii sunt afectati foarte tare daca au un parinte suferind de depresie. Pentru ei riscul sa ajunga la depresie este de 3 ori mai mare decat la alti copii si adolescenti de varsa lor. Deci, daca vreti sa aveti copii sanatosi, aveti grija de propria sanatate. Daca boala persista in familie, atunci copiii vor mosteni un model defectuos de comportament si de raportare la boala. Vor fi victime sigure.  

Depresia copiilor se trateaza la specialist

Sunt si situatii in care copiii au episoade depresive la varste fragede. Cauzele pot fi diverse (boli cronice, teama, etc.) si nu trebuie neglijate. “Ei, e copil, o sa-i treaca!” Mai auzi cateodata aceasta expresie. Nu e adevarat, depresia copiilor nu e o toana care trece de la sine. Trebuie diagnosticata si tratata de catre specialisti. Si chiar cu mare atentie pentru e posibil ca pe viitor sa se agraveze. Cu cat duceti copilul la medic mai repede, cu atat mai bine pentru el. Si pentru voi.

Copilul abuzat si traumatizat are nevoie acut de ajutor

Copiii sufera acut atunci cand pierd pe cineva drag (parinte, bunic, prieten). Nu trebuie ignorata suferinta lor. Daca situatia nu se remediaza atunci cand se petrec lucrurile, consecintele pe termen lung sunt greu de estimat. Daca un copil e abuzat fizic sau sexual, daca sta intr-o casa cu adulti violenti, alcoolici sau care consuma droguri atunci e necesar ca un adult responsabil sa-l smulga din acel mediu viciat si complet inadecvat pentru copil si sa-i acorde ajutor (gazduire, supraveghere, ajutor medical, etc.). Nu lasati ca situatia dramatica sa se prelungeasca.  

Alte situatii care imping adolescentii la depresie

Adolescenta e o perioada dificila atat ca transformari fizice cat si emotionale. Fetele la pubertate traverseaza o perioada delicata. Au nevoie sa fie tratate cu intelegere si afectiune. Altfel se retrag, se intristeaza si nu mai comunica in familie sau cu prietenii si colegii. Si lipsa prietenilor poate reprezenta o problema, pentru ca adolescentul nu are repere la care sa se raporteze. Parintilor le vine greu sa inteleaga, pentru ca fiecare generatie isi traieste adolescenta intr-un fel specific. Ceea ce acum 30 de ani nu conta deloc, e foarte posibil ca acum sa conteze foarte mult.

Asadar, mare atentie parinti!  

Fiti atenti la comportamentul copiilor vostri. Abordati situatiile cu seriozitate si nu-i invinovatiti pe copii. Ei nu stiu ce sa faca, cer ajutor la voi, chiar si fara cuvinte. Atunci cand nu puteti gestiona o situatie care ii priveste pe copii si adolescenti, cereti ajutorul unui specialist.