Cauzele depresiei la femei. Sunt mai complexe decat se credea

depresiei

Dupa cum ai intuit deja, cauzele depresiei la femei pot fi mai complexe. Organismul femeilor sufera nenumarate transformari de-a lungul existentei. Menstruatie, sarcini si nasteri, menopauza – practic schimbarile din organismul femeii nu se opresc niciodata. Hormonii afecteaza mai mult decat s-a crezut starea emotionala a femeii. Haideti sa descoperim lucruri noi despre cauzele depresiei la femei, in afara celor general valabile. Ne vom explica astfel de ce aceasta boala este mult mai frecventa in cazul lor – unele ajungand chiar la suicid.

Cauzele biologice

Multa vreme cauzelor biologice / hormonale nu li s-a acordat importanta cuvenita. Organismul era luat ca un intreg si catalogat ca fiind “mostenire genetica”. Dar doua persoane cu inzestrari genetice asemanatoare pot reactiona diferit, deci situatia este mai complexa decat s-a crezut. Sunt necesare niste nuantari. Asadar, tulburarile premenstruale, sarcinile, infertilitatea, menopauza pot influenta in diverse feluri o femeie. Ii pot da stari de rau fizic, iar cand te simti rau fizic nu te poti simti bine nici emotional. Poti sa ai o atitudine echilibrata in mod cognitiv, dar raul te afecteaza fizic si emotional.

Legatura dintre fizic si psihic

Este o legatura stransa intre sanatatea fizica si cea emotionala. Una dintre cele mai complicate aspecte ale depresiei este somatizarea ei. Desi e vorba de depresie, ea se poate manifesta uneori prin dureri si disconfort fizic. Asta inseamna ca boala este instalata profund in organismul pacientului. Dar cu tratamentele corecte si cu psihoterapie acesta se poate recupera. Ce vrem sa spunem este ca bolile organice, fizice, nu trebuie neglijate pentru ca nu sunt doar atat. Asa cum nu trebuie dignosticate si tratate gresit nici cele psihologice. Trebuie sa invatam sa avem grija de noi si orice boala sau disconfort sa fie diagnosticat si tratat corespunzator.

Cauzele psihologice ale depresiei

Desi suna superficiali, auzi adesea spunandu-se la TV sau in reviste ca trebuie sa gandesti pozitiv. E foarte important ce ganduri lasi sa ti se cuibareasca in minte. Daca ai ganduri bune, optimiste tot asa va fi si felul tau de viata. Pentru ca ce gandesti determina ce simti si ce faci. Asadar, renunta la ganduri negative, chiar si atunci cand ai avea motive intemeiate sa gandesti negativ. Nu gandi astfel nici despre tine si nici despre altii. Curateste-ti gandurile daca vrei sa fii sanatoasa.

Femeile sunt mai stresate decat barbatii si nu e de mirare ca lucrurile stau asa. Stresul determina atat de multe probleme in organismul uman incat ceva trebuie facut pentru a-i scadea nivelul. Pentru a-l aduce la un nivel suportabil. Daca ai un job stresant, poate ar trebui sa-l schimbi. Daca toata treaba in casa o faci singura, incepe sa dai fiecarui membru al familiei ceva de facut – dupa puterile lui.

Imaginea de sine este un factor perturbator pentru femei care duce la depresie. Problema e ca perceptia imaginii de sine este una subiectiva. Poti sa fii o femeie extraordinara, dar sa nu te vezi pe sine ca fiind asa. Daca nu poti primi un compliment, daca te critici mereu si esti nemultumita de tine… inseamna ca undeva este un dezechilibru in felul in care te privesti pe tine insati.

Cere ajutorul unui specialist

Depresia este invaziva. Se instaleaza in fiinta ta pe nesimtite. Te intoarce impotriva ta. Daca simti ca esti depasita de situatie, ca sunt lucruri pe care n-ai nici cea mai mica sansa sa le controlezi, cere ajutorul unui specialist. Acesta te va ajuta sa intelegi care sunt cauzele depresiei tale particulare si veti pune impreuna la cale o strategie de recuperare. Dupa cateva sedinte de psihoterapie si cu medicatia corespunzatoare te vei vedea alt om. Si chiar vei fi!