Depresia si tiroida.  Uite ce trebuie sa stii despre legatura dintre ele

Tiroida hipoactiva si depresia pot afectaa starea de spirit a unei persoane.  Exista dovezi din ce in ce mai puternice intre cele doua afectiuni. Hipotiroidismul este o afectiune in care tiroida produce prea putini hormoni. Cauzele posibile ale afectiunii includ boala autoimuna, indepartarea tiroidei sau tratamentul cu radiatii. Tiroida este o glanda mica ce se afla in zona gatului. Glanda produce hormoni care sunt esentiali pentru transformarea alimentelor in energie si pentru sustinerea cresterii. Problemele cu tiroida pot avea multe consecinte, inclusiv provocarea simptomelor depresiei. In acest articol discutam legaturile dintre hipotiroidism, depresie si tulburari de anxietate.

Depresia poate provoca hipotiroidism?

Pot exista unele legaturi intre aceste doua afectiuni, dar este putin probabil ca depresia sa cauzeze hipotiroidism. Exista insa cercetari sugereazs ca hipotiroidismul poate provoca  depresie la unele persoane. De asemenea, este posibil ca medicamentele pentru tulburarile de dispozitie care interfereaza cu sanatatea mintala a oamenilor sa le afecteze functionarea tiroidei.

Litiul

Litiu este un tratament obisnuit pentru tulburarea bipolara. Tulburarea bipolara este o tulburare de dispozitie care include cicluri de simptome maniacale. Litiul afecteaza tiroida si impiedica producerea de hormoni t3 si t4. Persoanele care iau litiu au riscuri crescute sa dezvolte hipotiroidism. Cu toate acestea, unele persoane cu tulburare bipolara sunt mai susceptibile sa aiba hipotiroidism indiferent de tratamentul pe care il iau. Un studiu mai vechi din 2002 a descoperit ca 28% dintre participantii cu tulburare bipolara au avut si hipotiroidism. Afectiunea a fost prezenta doar la 3% dintre participantii la un control general al populatiei si la 18% dintre participantii cu alte tulburari psihice.

Antidepresivele

Medicamentele antidepresive obisnuite pot afecta si tiroida, inclusiv inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei. Acestia pot reduce nivelul de hormoni t4 cu 11,2%. Deasemenea, afecteaza semnalizarea hormonilor din regiunea hipotalamusului din creier. Aceasta limiteaza productia de hormoni si mai departe. Un studiu din 2015 a constatat ca utilizarea inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei pe termen scurt poate provoca hipotiroidism in cazuri foarte rare. S-a constatat ca dupa trecerea la un alt medicament (venlafaxina), tiroida revenit la normal dupa 5 luni de tratament.

Hipotiroidismul poate provoca depresie?

Cand tiroida nu functioneaza asa cum ar trebui, unele persoane dezvolta probleme de sanatate mintala. Daca tiroida produce prea multi sau prea putini hormoni, poate provoca schimbari de dispozitie. Hipotiroidismul poate afecta capacitatea de a gandi. Acest lucru poate ingreuna invatarea de lucruri noi si poate afecta starea de spirit. Persoanele cu hipotiroidism sever pot prezenta simptome de depresie sau dementa. Unii specialisti eticheteaza aceasta stare cu termenul de pseudodementa. Tiroida este un hormon care afecteaza unele dintre aceste simptome, desi nu este inca clar cum influenteaza creierul. Cu toate acestea, modificarile nivelului tiroidian pot creste riscul tulburarilor de sanatate mintala.

Modificarile hormonale ale axei tiroidiene hipotalamice pot duce, de asemenea, la depresie. Chiar si la persoanele cu nivel normal de tiroida, modificarile hormonale in axa tiroidiana hipotalamice pot provoca un episod de depresie. Aceste modificari hormonale intrerup miscarea semnalelor chimice in creier. Acestea afecteaza mai ales hipocampul, o partea creierului importanta pentru invatare si memorie.

Modificarile pot provoca simptome care includ:

  • modificari de comportament
  • depresie
  • anxietate
  • dificultate in a invata lucruri noi
  • probleme de memorie
  • dificultati de vorbire

Hipotiroidism si anxietate

Hipotiroidismul prezinta multe simptome. Primele simptome sunt psihiatrice, afectand modul in care creierul functioneaza. Aceste simptome reprezinta 2–12% dintre simptomele precoce la persoanele cu hipotiroidism. Ele includ:

  • anxietate
  • scaderea memoriei
  • dificultati de concentrare
  • probleme de vorbire

Aproximativ 30–40% dintre persoanele cu hipotiroidism prezinta o tulburare de anxietate. Cu toate acestea, nu este clar daca hipotiroidismul provoaca tulburarea de anxietate. Persoanele cu hipotiroidism si anxietate pot raspunde la terapia cu levotiroxina (L-t4). Aceasta terapie inlocuieste hormonii pe care glanda tiroida ii produce in cantitati prea mici in caz de hipotiroidism.  Dar terapia cu L-t4 nu este intotdeauna utila pentru simptomele de anxietate. Intr-un alt studiu, utilizarea terapiei L-t4a inrautatit simptomele de anxietate.

De retinut

Hipotiroidismul si depresia pot produce simptome similare. De exemplu, ambele pot provoca modificariale starii de spirit. Poate exista o legatura intre hipotiroidism si depresie. Este mai probabil ca hipotiroidismul provoaca simptomeale depresiei, decat depresia care duce la hipotiroidism. De exemplu, hipotiroidismul poate afecta productia de hormoni si poate perturba semnalizarea chimica in creier, ducand la depresie. Exista o legatura intre hipotiroidism si utilizarea unor medicamente pentru depresie si tulburare bipolara. De exemplu, hipotiroidismul poate afecta productia de hormoni si poate perturba semnalizarea chimica in creier, ducand la depresie.

Exista o legatura intre hipotiroidism si utilizarea unor medicamente pentru depresie si tulburare bipolara. De exemplu, litiul afecteaza productia de hormoni de catre tiroida, ceea ce ar putea duce la hipotiroidism. Unii inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei afecteaza si productia de hormoni tiroidieni. Dar trecerea la un alt medicament poate inversa hipotiroidismul. Hipotiroidismul poate provoca, de asemenea, simptome de anxietate, desi, dovada acestui lucru este slaba. Terapia L-t4 pentru hipotiroidism si anxietate ar putea reduce simptomele la unele persoane, dar le-ar putea agrava la altele.

 

Desigur, sunt necesare studii aprofundate care sa raspunda la intrebarile care persista. Dar este evidenta legatura dintre functionarea tiroidei si bolile psihice. Daca v-ati recunoscut in randurile de mai sus sunt necesare analize medicale hormonale, tratament psihiatric medicamentos si psihoterapie recuperatorie. Nu-ti neglija sanatatea si nu lasa ca lucrurile sa se complice si mai mult. Pentru psihoterapie puteti solicita ajutor la cabinet. Prin psihoterapie scurta strategica veti primi ajutorul de care aveti nevoie asa incat sa va puteti recupera in cateva saptamani.