Cauze depresie – ce anume te face sa fii depresiv?

Cauze depresie

Cauzele depresiei sunt inca incerte, desi s-au facut multe studii in domeniu. Majoritatea clinicienilor si cercetatorilor considera ca e vorba de un complex de cauze biologice, psihologice si sociale. Depresia se instaleaza atunci cand se petrec dezechilibre biochimice la nivelul creierului, cand e vorba de personalitati cu vointa si capacitate slaba de reactie la mediu sau de evenimente sociale stresante sau care par stresante acestor persoane, fara ca ele sa fie asa in realitate. Depresia reactiva apare ca reactie la un eveniment suparator din viata pacientului in mai mult de 25% din cazuri. Dupa acest prim episod depresiv se declanseaza altele care nu au o cauza bine determinata sau nu este de natura traumatizanta.

Cauze medicamentoase si hormonale

Medicamentele comune pentru anumite afectiuni pot sa conduca si ele la depresia de natura biochimica: antimicoticele, antibacterienele, analgezicelele, stimulantelele, contraceptivele si antihipertensivele. Excesele in utilizarea acestor medicamente pot sa produca stari emotionale neplacute, de durata. Depresia este favorizata de bolile cerebrovasculare, endocrinologice, inflamatorii sau infectioase.

Riscul de depresie este mai crescut la femei datorita faptului ca schimbarile hormonale si chimice din organismul lor sunt mai dinamice. Ele sunt afectate de sindromul premenstrual, de menopauza, de sarcini si nasteri. Mai mult, exista o forma de depresie postpartum care pune in pericol atat femeia cat si bebelusul. Multa vreme astfel de situatii au fost ignorate.  

 

Cauze afective

Tulburarile afective din familie duc la depresie si cei mai afectati par sa fie copiii si tinerii (pana in 24 ani) care se raporteaza la aceste modele de comportament si le propaga pana la varsta lor adulta. Se preia astfel un model defectuos care va produce daune emotionale semnificative mai multor generatii. Riscul creste daca aceste tulburari emotionale sunt asociate cu alcool si stimulante.

Depresia afecteaza toate aspectele vietii pacientului: relatiile cu persoanele din jur, il face sa functioneze deficitar la scoala sau la munca, poate ajunge dependent de anumite substante chimice (medicamente sau altele). Viata intima este si ea afectata de depresie. Intreaga dezvoltare neuropsihica a pacientului este afectata pe termen lung.  

Daca ai inteles ce este depresia si te recunosti in aceste randuri, cere ajutor chiar acum. Depresia nu trece de la sine. E nevoie de interventia unui specialist.