Depresia postpartum, cum o recunosti si cum scapi de ea?

depresia postpartum

Depresia postpartum este o boala care afecteaza aprox 13% din numarul total al femeilor care nasc, au avort spontan sau adopta copii. Cauzele depresiei postpartum sunt complexe. Au in vedere schimbarile hormonale care se petrec in organismul femeii dar si nivelul stresului. Acesta creste simtitor atunci cand intra in familie un copil sau mai multi, in diverse contexte (lipsa ajutorului familiei, copii nedoriti, etc). Daca situatia este diagnosticata prompt starea femeii se imbunatateste vizibil. Daca depresia postpartum se prelungeste e posibil ca aceasta sa aiba efecte dizabilitante pentru femei, bebelusi si pentru ceilalti membri ai familiei.

Cum recunosti depresia postpartum?

Se instaleaza in primele saptamani / luni dupa nastere si se asociaza cu urmatoarele stari:

  • Atitudine depresiva: sentimente negative, ganduri de autovatamare, tristete, invinovatire
  • Modificari ale apetitului: alimentatie deficitara sau excesiva, dezorganizata
  • Tulburari ale somnului: oboseala, epuizare, pierderea interesului fata de activitati care altadata produceau placere, dureri de cap, disconfort general
  • Anxietate: hipersensibilitate, furie, plans frecvent, senzatie de coplesire

Daca tocmai ai venit acasa cu copilul si simti ca ceva semnificativ s-a schimbat in viata ta, este absolut explicabil. Chiar s-a schimbat si va trebui sa te adaptezi la noile conditii. Acestea sunt mai solicitante decat te-ai astepta. Dar daca vei comunica cu partenerul, familia, copiii (cei mai mari din familie), cu medicul tau si cu prietenii cu siguranta vei reusi sa depasesti aceasta perioada mai dificila. E bine sa-ti amintesti ca nu esti singura care trece prin astfel de situatii. Ca efectiv exista solutii la indemna ta.

Iata cateva dintre ele:

  • Fa-ti un program organizat asa incat sa te poti ocupa si de copii si de tine. Daca nu te odihnesti corespunzator, daca neglijezi alimentatia sau aspectul tau sigur copiii nu vor putea sa beneficieze de prezenta ta materna la nivel maxim. Daca nu faci aceste lucruri pentru binele tau, macar fa-le pentru binele copiilor tai.
  • Cand simti ca nu mai poti, cere ajutor – familiei, medicului, bonei, etc. Nu te lasa coplesita cand, cu un pic ajutor si o mica pauza, te poti redresa minunat. De ce sa te lasi cuprinsa de depresie sau intristare daca exista solutii?
  • Iesi la aer, ocupa-te putin de tine si de sufletul tau. Iesi din cand in cand cu prietenele tale si cumpara-ti ceva frumos, care sa-ti aduca bucurie.

Dupa cum vezi, conteaza mult cum anume decizi sa pastrezi echilibrul in viata ta. Echilibrul  dintre treburile cotidiene, grija pentru copii si grija pentru tine. Si daca efectiv treci printr-o situatie neobisnuita si foarte dificila, cere ajutorul unui specialist cat mai curand posibil. Meriti o mana de ajutor!