Simptomele depresiei pe durata sarcinii

Sarcina este in general o perioada de bucurie pentru familie pentru ca fiecare se gandeste ca in curand un bebelus dragut va veni pe lumi si va intregi familia. Dar nu este mereu bucurie, in toate familiile. Uneori femeile au tot felul de suferinte fizice asociate cu sarcina, complicatii cu evolutia bebelusului sau nasteri premature. In multe cazuri, femeile experimenteaza depresia. Unii nu inteleg de ce, altii se pun in locul lor printr-un exercitiu de imaginatie si deja privesc situatia mult mai clar. 

Depresia poate fi prevenita pentrtu ca are semne clare. Poate fi si tratata daca a reusit sa se instaleze. Dar cel mai indicat este sa supravegheati cu atentie femeia insarcinata si sa observati eventuale semne. Iata pentru ce semne trebuie sa cereti ajutor medical de specialitate.

Semnele depresiei la femei insarcinate

  • Modificari ale poftei de mancare sau ale obiceiurilor alimentare. Cand acestea se modifica brusc, e un semn ca ceva se intampla sufleteste cu femeia insarcinata. Orice variatie alimentara poate afecta sanatatea gravidei dar si dezvoltarea bebelusului. 
  • Senzatia de lipsa de speranta. Senzatia de coplesire si de lipsa de orizont pot avea multe cauze. Cel mai adesea gandurile la ingrijirirea bebelusului si la eventuale dificultati la nastere sunt acelea care le preocupa pe viitoarele mamici. Mai ales daca sunt la prima sarcina sau daca anterior au avut o sarcina dificila. Aceeasi reactie poate aparea si daca in familie au fost sarcini si nasteri dificile anterior. 
  • Anxietate. Pana la un punct e normala anxietatea la gravide pentru ca odata cu bebelusul intreaga lor viata se schimba. Si inca nu stiu cum anume si daca sunt pregatite pentru o astfel de schimbare. 
  • Pierderea interesului pentru activitati si lucruri care i-au placut anterior. Unele lucruri se vor schimba treptat, ca o forma de adaptare la statutul de mama. Dar daca schimbarea se petrece brusc inseamna ca e vorba de o problema legata de depresie. 
  • Tristete persistenta. E posibil ca ocazional gravida sa fie trista dar daca zile in sir experimenteaza tristete asta este un semn de depresie. Motivele pot fi multe: poate bebelusul nu este dorit, poate are dificultati in cuplu sau cu parintii daca este o persoana foarte tanara. Poate se gandeste la dificultati materiale, din ce in ce mai posibile in societatea de azi. Dar daca cer ajutor cu siguranta tristetea va disparea si vor reusi sa se bucure de bebelus si sa fie mame bune. 
  • Probleme de concentrare sau reamintire. Cateodata gravidele sunt un pic confuze, uita repede si invata greu. Se explica fie prin fluctuatii hormonale naturale in timpul saricinii, fie ca semn de depresie. 
  • Probleme de somn, inclusiv insomnie sau nevoia de prea mult somn.  Mai toata lumea are probleme legate de somn, asa ca gravidele sunt mai sensibile la subiect. Problema e ca daca gravida nu se odihneste are dificultati si bebelusul. Cereti ajutor medical chiar si daca e vorba numai de 2-3 nopti nedormite. 
  • Ganduri de moarte sau sinucidere. Daca gravida sau proaspata mamica se gandeste la astfel de lucruri trebuie sa stiti ca situatia e grava. Isi poate face rau ei insasi dar si bebelusului. Cereti ajutor imediat. 

Recomandari cu privire la tratament

Tratamentul pentru depresie in timpul sarcinii se poate concentra in totalitate pe terapie si tratamente naturale. Noi va recomandam terapia scurta strategica pentru ca este eficienta, va echipeaza pentru viitor si presupune un efort scurt pentru mamica. 

Unele femei iau antidepresive in timpul sarcinii, dar nu este clar care sunt cele mai sigure. Medicul care supravegheaza sarcina va va recomanda cu siguranta sa amanati medicamentele pana dupa ce se naste copilul.  

Riscurile de depresie pot continua si dupa ce copilul se naste. Depresia postpartum, care se mai numeste tulburare depresiva majora cu debut peripartum, este o preocupare serioasa pentru noile mame.

Recunoașterea simptomelor va poate ajuta sa identificati o problema si sa cautati ajutor inainte ca aceasta sa devina coplesitoare.