12 simptome de depresie dupa pierdere de sarcina
Pierderea de sarcina nu este pe deplin inteleasa. Daca ar fi, cele 10-20% dintre sarcinile care sfarsesc astfel s-ar transforma in nasteri de bebelusi sanatosi. In aceste situatii, femeia care astepta sa devina mamica intra in depresie si sunt putini in preajma ei care sa o poate intelege sau ajuta. In cel mai bun caz o ajuta sa consulte un specialist. Desi e important, femeia care si-a pierdut copilul are nevoie de mai mult decat atat. Tocmai de asta vom analiza mai jos simptomele ei de depresie asa incat boala sa fie recunoscuta si combatuta in cel mai scurt timp.
Tristete, deznadejde, senzatie de gol
Aceste sentimente sunt de inteles. Pana atunci femeia se privea pe sine ca viitoare mamica si tot interesul ei se concentra pe micutul care urma sa vina pe lume. Din motive neclare, micutul a murit. Iar acum femeia si-a pierdut scopul existentei sale. Golul pe care il simte va fi foarte greu de umplut sau estompat. Poate fi totusi de ajutor daca mai are alti copii (o pot motiva sa depaseasca momentul dificil mai repede) sau familie afectuoasa, mereu gata s-o ajute.
Iritabilitate si frustrare in caz de depresie
E posibil ca femeia sa nu poata sa-si controleze sentimentele. Mai ales daca se simte in vreun fel vinovata sau daca poate da vina pe cineva pentru pierderea de sarcina. Evident ca nu ajuta la nimic aceste sentimente, dimpotriva. Femeia trebuie tratata cu blandete si intelegere.
Pierderea interesului fata de activitatile curente
Cand ai pierdut scopul existentei tale, e evident ca lucrurile marunte cotidiene nu exercita nicio atractie. Si orice ti s-ar spune nu poate schimba asta. E nevoie de timp si de gasirea unui alt scop pentru care femeia sa merite sa traiasca.
Oboseala si lipsa de energie
Starea aceasta poate avea si o cauza fizica – pierderea de sarcina a declansat un soi de revolutie in organismul femeii. Si mai e si problema emotionala care o secatuieste de puteri. Incercati sa o scoateti la aer, macar cativa pasi pe zi. Sa n-o lasati sa zaca in pat.
Doarme prea mult sau prea putin
E vorba de un somn fals, nu unul odihnitor, indiferent ca e prea mult sau prea putin. Femeia se ascunde in dormitor ca sa fie singura cu sine, nu cu gandul sa doarma si sa se odihneasca. E momentul in care recapituleaza tot ce s-a intamplat, se judeca pe sine, ii judeca pe cei din jur sau personalul medical. Rumega insistent problema pe care o are si lucrul asta este foarte daunator. Daca se retrage suspect de des in singuratate, verifica ce face si daca e bine. Daca doarme cu adevarat, e minunat. Dar cel mai probabil NU doarme.
Mananca prea mult sau prea putin
Sunt situatii de depresie in care femeia nu mananca pentru ca nu-i poate intra nimic in stomac (Cum sa mananc si sa-mi fie bine in timp ce copilul meu a murit?). Sunt si alte situatii, in care femeia e dispusa sa faca orice ca sa nu simta durerea pierderii copilului. Si atunci mananca. Dar este o alimentare nesanatoasa, compensatorie, nu hranitoare.
Anxietate, neliniste
Dupa ce treci printr-o trauma asa cum a facut-o femeia cu pierdere de sarcina, te tulbura pana si lucrurile marunte. Devii anxioasa din motive nejustificate. Esti hipersensibila la orice se intersecteaza cu mediul tau de viata. Femeia trebuie tratata cu intelegere si e nevoie ca unele lucruri sa-i fie explicate cu calm. Nu si-a pierdut inteligenta, are doar nevoie sa auda in preajma ei voci calme si afectuoase.
Sentimente de vina si de lipsa de valoare
Unele femei se simt valoroase si utile prin prisma copiilor pe care ii au. Si, partial asa este. Dar o pierdere de sarcina este un accident nefericit. Nu-ti poti judeca viata din prisma unui accident. Te defineste ceea ce faci in fiecare zi, ceea ce esti. Nu ceea ce ti se intampla fara voia ta.
Nu se poate concentra, nu-si aminteste lucruri, nu poate lua decizii
Este explicabil, a trecut printr-o trauma atat emotionala cat si una fizica. Organismul femeii se transforma pe masura ce avanseaza sarcina. Pierderea brusca a sarcinii echivaleaza cu un dus rece peste toata functionarea organismului. E ceva brusc, socant, nedorit. Nu esti la capacitatile obisnuite, nu-ti poti aduna gandurile si nu poti face analizele necesare luarii unei decizii. Esti in prag de depresie.
Ganduri de moarte sau sinucidere
Acestea sunt cele mai riscante, pentru ca sunt cazuri in care femeia trece la fapte. E indicat, daca tristetea ei este foarte profunda si necontrolata, sa nu fie lasata singura pana in momentul in care da semne de stabilitate.
Tentative de sinucidere
Sunt destul de rare tentativele de sinucidere, dar nu pot fi taiate de pe lista. O femeie depresiva introvertita poate ajunge aici destul de usor. Faceti-va obiceiul sa stati de vorba ca familie, pentru ca asa puteti monitoriza starea ei emotionala.
Dureri aleatorii care nu trec nici cu tratament
Durerile pot sa apara din cauza schimbarilor organice, din cauza carentei de odihna si uneori chiar si din cauza anxietatii care transmite organismului starea de neliniste si tres emotional. Daca durerea nu raspunde la tratament, cel mai probabil e de natura emotionala (somatizare). Femeia are nevoie de odihna, liniste si prezenta afectiva pana la recuperare.
Daca sotia, sora, prietena, fiica a suferit de curand o pierdere de sarcina si recunoasteti la ea cateva dintre simptomele enumerate mai sus, cereti ajutor de specialitate pentru ca are nevoie. De asemenea, e nevoie si de ajutorul vostru, zi de zi, in lucruri poate marunte dar care poate insemna mult pentru ea.