Ce trebuie sa stii despre psihoza postpartum 

A naste un copil aduce multe schimbari, iar acestea pot include schimbari in starea de spirit si in emotiile unei proaspete mame. Unele femei experimenteaza mai mult decat urcusurile si coborasurile normale din perioada postpartum. Multi factori joaca un rol in sanatatea mintala postpartum. Cea mai severa afectiune pe care o pot avea femeile e cunoscuta sub numele de psihoza postpartum sau psihoza puerperala.

Aceasta afectiune determina o femeie sa aiba simptome care pot fi infricosatoare pentru ea. Poate sa auda voci, sa vada lucruri care nu sunt realitate si sa experimenteze sentimente extreme de tristete si anxietate. Aceste simptome necesita tratament medical de urgenta.

  • Care este rata aparitiei psihozei postpartum? Se estimeaza ca 1 pana la 2 din 1000 de femei au psihoza postpartum dupa nastere. Afectiunea este rara si apare de obicei in decurs de doua pana la trei zile de la nastere.
  • Psihoza postpartum vs. depresia postpartum. Medicii au identificat mai multe tipuri de boli psihiatrice postpartum. Unii termeni comuni despre care este posibil sa fi auzit includ:
  • Tristete postpartum – baby blues. Se estimeaza ca 50 pana la 85% dintre femei se confrunta cu tristete postpartum in cateva saptamani de la nastere. Simptomele asociate cu „baby blues” includ: lacrimi, anxietate, iritabilitate, schimbari rapide de dispozitie
  • Depresie postpartum. Cand simptomele depresiei dureaza mai mult de doua pana la trei saptamani si afecteaza functionarea normala a unei femei, aceasta poate avea depresie postpartum. Simptomele asociate cu aceasta afectiune includ: starea de spirit trista in mod constant, sentimente de vinovatie, lipsa de valoare sau inadecvarea, anxietate, tulburari de somn si oboseala, dificultate de concentrare, modificarile poftei de mancare. O femeie cu depresie postpartum poate avea, de asemenea, ganduri suicidare.
  • Psihoza postpartum. Majoritatea medicilor considera ca psihoza postpartum are cele mai grave efecte asupra sanatatii mintale. Nu este neobisnuit ca toate proaspetele mame sa aiba episoade de tristete, teama si anxietate. Cand aceste simptome persista sau se transforma in ganduri potential periculoase, acestea ar trebui sa caute ajutor.

Simptomele psihozei postpartum

Psihoza este atunci cand o persoana pierde contactul cu realitatea. Este posibil sa inceapa sa vada, sa auda si / sau sa creada lucruri care nu sunt adevarate. Acest efect poate fi foarte periculos pentru mama si pentru copilul ei.

Simptomele psihozei postpartum sunt similare cu cele ale unui episod bipolar, maniacal. Episodul incepe de obicei cu incapacitatea de a dormi si senzatia de neliniste sau mai ales iritabila. Aceste simptome lasa loc celor mai severe. 

  • halucinatii auditive (auzirea unor lucruri care nu sunt reale, cum ar fi sugestii ca o mama sa-si faca rau sau ca bebelusul incearca sa o omoare)
  • credinte delirante care sunt de obicei legate de sugar, cum ar fi faptul ca altii incearca sa-i faca rau copilului
  • dezorientarea in ceea ce priveste locul si timpul
  • comportament neregulat si neobisnuit
  • schimbarea rapida a dispozitiilor de la tristete extrema la energie deosebita
  • gandurile de sinucidere sau violenta 

Psihoza postpartum poate fi severa pentru o mama si pentru micutii ei. Daca apar aceste simptome, este vital ca o femeie sa primeasca imediat asistenta medicala.

 Care sunt factorii de risc?

In timp ce unele femei pot avea psihoza postpartum fara factori de risc, exista unii factori cunoscuti care cresc riscul acestei afectiuni la unele femei.  

  • antecedente de tulburare bipolara
  • antecedente de psihoza postpartum intr-o sarcina anterioara
  • antecedente de tulburare schizoafectiva sau schizofrenie
  • antecedente familiale de psihoza postpartum sau tulburare bipolara
  • prima sarcina
  • intreruperea medicamentelor psihiatrice pentru sarcina

Cauzele exacte ale psihozei postpartum nu sunt cunoscute. Medicii stiu ca toate femeile din perioada postpartum se confrunta cu niveluri hormonale fluctuante. Cu toate acestea, unele par a fi mai sensibile la efectele acestora asupra sanatatii mintale. Multe alte aspecte ale sanatatii pot influenta cauzele psihozei postpartum, inclusiv genetica, cultura, factorii de mediu si biologici. Privarea de somn poate juca, de asemenea, un rol.

Cum diagnosticeaza medicii psihoza postpartum?

Un medic va incepe prin a va intreba despre simptomele dvs. si de cat timp le-ati experimentat. De asemenea, acestia va vor intreba despre istoricul medical trecut, inclusiv daca ati avut vreun antecedent de: depresie, tulburare bipolara, anxietate, alte boli mintale, istoricul sanatatii mintale a familiei, ganduri de sinucidere sau de a face rau copilului, abuz de substante. Este important sa fii cat mai onesta si deschisa cu medicul, pentru a putea primi ajutorul de care ai nevoie.

Medicul va incerca sa excluda alte conditii si factori care ar putea provoca modificari ale comportamentului, cum ar fi hormonii tiroidieni sau infectia postpartum. Testarea sangelui pentru nivelul hormonilor tiroidieni, numarul de celule albe din sange si alte informatii relevante va pot ajuta. Medicul poate cere unei femei sa faca screening pentru depresie. Aceste intrebari sunt concepute pentru a ajuta medicii sa identifice femeile care se confrunta cu depresie postpartum si / sau psihoza.

Tratamentul psihozei postpartum

Psihoza postpartum este o urgenta medicala. Femeia va primi tratament la spital timp de cel putin cateva zile pana cand starea ei de spirit se stabilizeaza si nu mai are riscul de a-si face rau siesi sau bebelusului ei. Tratamentele din timpul episodului psihotic includ medicamente pentru reducerea depresiei, stabilizarea dispozitiilor si reducerea psihozei. Nu exista o combinatie ideala de medicamente pentru ca fiecare femeie este unica.

De obicei nu este suficient tratamentul medicamentos pentru o recuperare completa. Pentru aceasta e necesara si psihoterapia. Se poate apela cu incredere la psihoterapie scurta strategica asa incat mama sa poata fi cat mai repede impreuna cu bebelusul ei. Mai mult ca oricand, in cazul psihozei postpartum este esentiala recuperarea rapida a mamei, asa incat sa se poata de ocupa de copil si sa fie amandoi in siguranta. 

Perspectiva psihozei postpartum

Cele mai acute simptome ale psihozei postpartum pot pana la 12 saptamani. Este posibil ca unele femei sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a-si reveni. Chiar si dupa disparitia simptomelor majore de psihoza, femeile pot avea sentimente de depresie si / sau anxietate. A avea un episod de psihoza postpartum nu inseamna neaparat ca veti avea episoade viitoare de psihoza sau depresie. Dar inseamna ca este important sa cunoasteti simptomele si sa stiti unde sa solicitati asistenta medicala in caz ca simptomele revin.