Depresia psihotica. Ce este, cum se manifesta si cum se trateaza
Depresia psihotica este o boala severa care pune laolalta o forma majora de depresie si una de psihoza. Pacientul are halucinatii (aude zgomote si sunete care nu exista), delireaza si ajunge pana la paranoia (incredintarea ca alte persoane incearca sa-i faca rau). Pacientul este rupt de realitate. Crede despre sine ca nu are nicio valoare. Ca n-a reusit nimic in ce si-a propus. Ca a gresit multe lucruri si nu mai vede in sine niciun lucru bun. Statisticile spun ca 1 depresiv din 4 sufera de aceasta forma de depresie.
Depresia obisnuita vs depresia psihotica
Oricat de suparatoare ar fi depresia obisnuita, este usor de suportat in comparatie cu depresia psihotica. Aceasta din urma are pe langa starile de tristete si de lipsa de valoare & sens, stari care pot fi caracterizate drept periculoase atat pentru pacient cat si pentru cei din jur – in unele cazuri, nu in toate. Este forma de depresie in care pacientul are cea mai mare nevoie de ajutor si supraveghere medicala de specialitate.
Este foarte greu pentru cei care se afla in preajma unei persoane cu depresie psihotica sa relationeze cu ea. Pentru ca se poate supara din orice, poate spune lucruri fara sens, doarme haotic si nu mai are grija de sine. Se neglijeaza – nu mai face baie, nu-si mai schimba hainele, etc. Depresia psihotica se diagnosticheaza cu dificultate pentru ca are simptome care intra si in spectrul altor afectiuni psihologice (anxietate sociala, tulburare bipolara, schizofrenie, etc.). Dar este foarte important diagnostgicul corect. In functie de el se poate prescrie si un tratament care sa-l ajute pe pacient sa revina la o stare normala si la viata cotidiana.
Simptomele depresiei psihotice
Pacientul cu depresie psihotica se simte frecvent nelinistit, anxios fara sa stie care sunt cauzele starii sale. Somnul sau este tulburat, la fel si alimentatia motiv pentru care sufera adesea de constipatie. Desi suferinta sa este insemnata, pacientul crede despre sine ca este mult mai bolnav (este ipohondru). Capacitatile sale intelectuale si fizice sunt reduse, sufera de iluzii si halucinatii – stari grave care il rup de realitate. Aceste ultime simtome genereaza nevoia de supraveghere medicala atenta. Sunt situatii in care pacientul este internat frecvent in unitati medicale pentru tratament intensiv si atent.
Dignostic si tratament
Ca si celelalte forme de depresie, depresia psihotica este diagnosticata de catre un psihiatru, tratata medicamentos si prin terapie. Insa, pacientul va fi spitalizat ocazional in functie de reactiile sale la tratamentul pe care il urmeaza. Pentru ca fiecare pacient e unic, e adesea nevoie de ajustarea tratamentului pe nevoile fiecaruia in parte. Ceea ce merge foarte bine la un pacient, poate sa nu mearga deloc la un alt pacient. De asemenea, in perioadele de tratamente ambulatorii, e nevoie de un grup de sprijin. Familie, prieteni, persoane care au trecut prin aceeasi forma de depresie si-l poate ajuta pe pacient cu un sfat in cunostinta de cauza.
Oricat de dificila ar fi depresia psihotica nu trebuie sa te lasi batut. Nici ca pacient, nici ca grup de sprijin si nici ca specialist. Exista recuperare si vindecare chiar si pentru aceasta boala.