Tipuri de depresie. Tu ce fel de depresie ai?

depresie

Multe persoane se plang ca sufera de depresie, insa nu le e foarte clar de ce forma si mai exact ce ar trebui sa faca. Vom detalia in randurile care urmeaza tipurile de depresie si vom incerca sa va convingem sa cereti ajutor specializat in cel mai scurt timp. De orice forma de depresie ati suferi, afectiunea este dizabilitanta. Va transforma viata in ceva ce nu va doriti sa fie.

Depresie majora

Chiar daca are mai multe nume in manualele de specialitate ea desemneaza o afectiune care perturba viata pacientului si este insotita de diverse simptome care dureaza cateva saptamani. Ea poate avea forme usoare, severe, moderate, melancolice sau psihotice.

  • Melancolia.  Aceasta afectiune este adesea minimalizata. “A cazut in butoiul cu melancolie” spunem ca si cum n-ar fi mare lucru. Dar gresim, pentru ca pacientul chiar are o boala care necesita tratament. Are toate simptomele unei depresii serioase pana intr-acolo incat si felul cotidian de miscare s-a schimbat (a devenit lent). Nu mai gaseste placere in nimic din ce-i placea inainte sa se imbolnaveasca.
  • Depresia psihotica. Cateodata suferinzii de depresie pierd contactul cu realitatea si ajung la psihoza. Au halucinatii si incep sa creada despre sine lucruri care nu exista. Ei cred ca sunt urmariti, ca toata lumea e impotriva lor, ca ei cauzeaza boala si ca lucruri rele se petrec in preajma lor.
  • Depresia ante si postnatala. Aceasta forma de depresie afecteaza un numar impresionant de femei in perioada ante si/sau postnatala. Este o perioada vulnerabila pentru femei, cu multe schimbari hormonale dar si de statut social. Nu trebuie neglijata aceasta depresie pentru ca mama poate ajunge sa puna in pericol bebelusul.

Tulburarea bipolara

Aceasta forma de depresie are un episod maniacal si unul depresiv. Este destul de greu de diagnosticat pentru ca frecventa episoadelor variza de la pacient la pacient. Este strans legata de istoricul familiei. Stresul si starea de conflict pot declansa aceasta boala,adesea gresit diagnosticata ca schizofrenie, tulburare de atentie, abuz de substante, etc. Uneori dureaza ani de zile pana la o diagnoza corecta si pana cand debuteaza tratamentul necesar.

Tuburarea ciclotimica

Este considerata a fi o forma usoara de tulburare bipolara. Durata simptomelor este mai scurta, acestea sunt mai putin severe si nu se incadreaza in tabloul clinic al tulburarii bipolare.

Tulburarea distimica

Distimia seamana cu formele majore de depresie. Simptomele nu sunt la fel de severe dar dureaza mai mult. O persoana cu simptome de depresie usoara este diagnosticata dupa 2 ani ca fiind distimica.

Depresia sezoniera

Depresia sezoniera nu are cauze precise dar se presupune ca are legatura cu durata expunerii la lumina solara. Cele mai multe depresii sezoniere se petrec iarna, dar sunt si persoane care sufera de depresie sezoniera vara. Diagnosticarea se face daca timp de cativa ani pacientul a avut aceleasi simptome in aceeasi perioada din an. Se manifesta prin lipsa energiei, somnolenta, exces de mancare, crestere in greutate. Este mai raspandita in zonele cu clima rece.

Iata o trecere in revista a formelor de depresie asa cum sunt ele recunoscute in materialele de specialitate. Daca te recunosti in vreuna dintre ele, cere ajutor de specialitate. Diagnosticarea se face de catre un psihiatru, iar terapia de recuperare se face cu un psiholog sau psihoterapeut. Daca vrei sa duci viata la care ai visat, nu mai ezita. Depresia nu trece de la sine. Nici macar formele sezoniere.