Depresia reactiva, ce este si cum o recunosti?
Ritmul vietii pe care o ducem ne impinge adesea la anxietate. De aici si pana la depresia reactiva distanta nu e deloc mare.
Capcana cotidiana
Reactionam prin stres si frustrare la toate lucrurile care ni se intampla in decursul unei zile. Daca ne intreaba cineva: “ce faci? esti bine?” putem zambi, putem sa ne prefacem ca totul e in regula, dar de fapt nu e. Poate ca nu constientizam ca problema pe care o avem se acutizeaza, pentru ca zi de zi se acumuleaza motive de nemultumire. Depresia reactiva se instaleaza prin acumulare, prin scaderea rezistentei la stres si frustrare.
Indiferent de varsta, sex, pregatire sau nivel economic suntem cu totii predispusi la aceasta forma de depresie. Cum identificam factorii de stres? Cum ii indepartam? Putem face acest lucru? Iata ca avem multe de facut pana sa incepem sa ne simtim mai bine si mai impacati cu viata pe care o ducem.
Depresia reactiva – o forma personalizata
Reactia la depresie este una personalizata si depinde de bagajul emotional al fiecaruia. De exemplu, persoanele care au suferit de forme de anxietate sau tulburari de personalitate au un risc mai mare sa ajunga la depresie. Un depresiv de tip reactiv este iritat si irascibil, nervos si intolerant la micile nemultumiri cotidiene. Desi acesta se poate preface cu succes ca este bine, incepe sa aiba dureri fizice care nu cedeaza la tratamente. Poate sa planga mult sau sa nu aiba capacitatea de a simti emotii din cauza depresiei sau a tratamentelor pe care le ia incorect din cauza unei proaste diagnosticari a afectiunii. O astfel de persoana nu are incredere in sine si de aici rezulta o stima de sine scazuta, invinovatire in caz de esec, incapacitate de concentrare si izolare partiala din mediul social. Se simte obosit, agitat. Are tulburari de somn, variatii de greutate, tulburari de comportament intim.
Factori de risc
Riscul de depresie reactiva este mai mare la femei si la persoanele divortate sau care sufera de boli cronice. Conform statisticilor o treime din populatia planetei sufera de o forma de depresie. Acestea pot dura si ani de zile daca nu sunt tratate deloc sau daca sunt tratate incorect. Un episod depresiv tratat corect dureaza aproximativ 3 luni, sustin psihiatrii. E important sa se identifice cauzele depresiei dupa care sa se administreze tratament cat mai curand. Altfel episoadele depresive pot reveni.