Ce este depresia situationala? Iata cum o recunoastem
Multi oameni se confrunta cu depresia, dar depresia situationala este un tip specific al acestei afectiuni de sanatate mintala. Se refera la sentimente de tristete in urma unui eveniment traumatic din viata unei persoane, cum ar fi pierderea unui loc de munca, moartea unei persoane dragi sau un diagnostic de boala grava. Iata modul in care expertii explica depresia situationala, inclusiv principalele simptome, cum este tratata si cat dureaza.
Ce este depresia situationala?
Depresia situationala nu este un diagnostic oficial de sanatate mentala. Este clasificat ca o tulburare de ajustare; este dificil pentru o persoana sa se adapteze dupa ce a suferit traume sau o schimbare dramatica in viata de zi cu zi. Depresia situationala se instaleaza dupa un eveniment care lasa persoana in cauza stresata, suparata sau deconectata cronic. In comparatie cu alte tipuri de depresie tinde sa fie de natura tranzitorie.
Ce anume o provoaca?
Dupa cum implica termenul, depresia situationala este un rezultat direct al unei situatii stresante sau traumatice. Acest lucru poate include moartea unei persoane dragi, pierderea unui loc de munca, divortul sau o despartire romantica, un diagnostic semnificativ al unei bolii grave sau orice alta situatie cunoscuta ca fiind o cauza de stres intens. Desi nu toti cei care experimenteaza un eveniment traumatic vor dezvolta depresie situationala, cei care sunt mai predispusi la depresie clasica au mai multe sanse sa aiba si depresie situationala. Unii oameni sunt mult mai vulnerabili la depresie din cauza geneticii sau a experientelor lor de viata in urma stresului sau a evenimentelor traumatice. Este o combinatie de vulnerabilitate si experienta.
Care sunt simptomele?
Simptomele depresiei situationale sunt similare cu simptomele depresiei clinice. Acestea includ sentimente de lipsa de speranta, goliciune sufleteasca si tristete, precum si lipsa de interes pentru activitatile de care o persoana obisnuia sa se bucure. Totusi, depresia situationala poate fi marcata si de o stare de spirit iritabila si de raceala, din cauza ca implica suferinta. Depresia situationala este coplesitoare incat este greu de infruntat. Te retragi in sine sau esti nervos si usor iritabil. Acestea sunt forme de aparare dar daca nu sunt tratate pot deveni severe.
Cat dureaza?
Depresia situationala poate dura de la doua saptamani pana la cateva luni, in functie de cat de afectata este o persoana de evenimentul traumatic. Daca este lasata netratata, depresia situationala are potentialul de a evolua intr-o tulburare depresiva majora, care este un alt nume pentru depresia clasica. Conform manualului de diagnostic si statistic al tulburarilor mintale depresia situationala devine cronica dupa 6 luni de simptome.
Cum este tratata?
La fel ca multe alte tipuri de depresie, depresia situationala poate fi tratata cu consiliere in domeniul sanatatii mintale sau psihoterapie in stadiile initiale. Se pot folosi si medicamente precum inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei sau inhibitori ai recaptarii dopaminei. O combinatie de medicamente s-a dovedit a fi de ajutor, in functie de gravitatea depresiei situationale. Dar consilierea fara medicamente ar putea fi raspunsul cel mai bun.
Va recomandam sa apelati cu incredere la psihoterapia scurta strategica de cum sesizati ca ceva nu este in regula cu starea dvs sufleteasca, mai ales daca ati trecut de curand printr-o trauma. Este o metoda concentrata pe solutii personalizate in functie de problema pacientului, care este eficienta in aproximativ 7-8 saptamani si care il echipeaza pe acesta si pentru viitor.