Prevenirea depresiei – ce sa faci ca sa nu suferi de depresie?

Prevenirea este un subiect important in cazul depresiei dar si a multor altor afectiuni. Depresia este o suferinta din ce in ce mai raspandita la nivel global. Peste 120 de milioane de persoane au depresie sau sunt recuperate partial dupa o forma de depresie. In Europa sunt cel putin 34 de milioane de persoane diagnosticate cu aceasta afectiune si cifra se raporteaza numai la adulti, nu ia in calcul si depresia instalata la persoane de varsta frageda. Un procent semnificativ dintre acestia ajung la tulburari depresive majore, situatie care este chiar ingrijoratoare. Tocmai din aceste motive se fac an de an studii diverse in speranta ca depresia isi va gasi vindecare pe deplin. Sau, si mai bine: vom fi capabili sa o prevenim.
Prevenirea
Asadar, ajungi in situatia in care te intrebi “daca este o problema asa de raspandita, mi se poate intampla si mie? Ce pot face ca sa nu ajung intr-o astfel de situatie?”. Chiar daca e raspandita, e posibil sa nu ajungi niciodata sa te intalnesti cu depresia. Prevenirea poate avea rezultate! Poti sa nu faci parte din grupul celor vulnerabili sau sa ai capacitatea necesara de a te confrunta cu factorii de stres sau cu cei traumatici. La rezistenta ta contribuie regimul de viata pe care il ai. Cu cat ai o viata mai echilibrata, cu atat riscul depresiei scade.
Ce poti face concret?
- Sa dormi suficient incat sa te odihnesti.
- Sa nu consumi excesiv alcool sau substante stimulante.
- Sa eviti stresul si situatiile tensionate
- Sa petreci timp in natura, sa faci sport
Depresia nediagnosticata la timp poate ajunge la cronicizare sau la “mascare”. Daca prima situatie e limpede, mascarea depresiei se poate face in spatele unor afectiuni de tip gastrointestinal sau cardiac. E posibil ca pacientul sa consulte un specialist pentru aceste afectiuni, sa ia tratament si sa nu fie recompensat decat cu o ameliorare temporara, dupa care sa urmeze o recadere. Pot trece si ani pana la o diagnosticare corecta.
Cronicizarea depresiei presupune o suferinta mai indelungata care are sanse mai mici de recuperare. Niciun pacient nu-si doreste o astfel de situatie, motiv pentru care are nevoie de sprijin (de specialitate dar si ca suport moral din partea familiei si prietenilor) asa incat sa primeasca diagnosticul si tratamentul adecvat situatiei sale.
Daca exista antecedente in familie sau modele de comportament afectate de forme depresive, nu amana consultul de specialitate. Semnele minore precum anxietatea, insomnia, stresul pot sa sape adanc in personalitatile vulnerabile si sa necesite reactie rapida.