10 semne surprinzatoare de depresie

depresie

Desi depresia este cercetata in lumea intreaga si pare ca o cunoastem din ce in ce mai bine, apar ocazional si semne surprinzatoare care anunta instalarea acestei boli sau revenirea ei. Cateva dintre ele chiar n-ai zice ca au legatura cu vreo forma de depresie si despre ele vom vorbi in randurile de mai jos.

5 semne importante de depresie

  1. Durere intensa. Daca iti dai seama ca esti mai sensibil la durere decat alta data, daca te doare capul sau stomacul persistent sau daca ai o stare generala de durere difuza in intreg organismul e semn ca ceva se petrece la nivelul neurotransmitatorilor. Nu e o stare normala pe care sa o tolerezi si nici nu va trece de la sine.
  2. Iei in greutate. Daca te ingrasi vazand cu ochii desi nu mananci mai mult ca altadata si nici mai sedentar nu esti e un semn de intrebare daca nu cumva depresia e pe cale sa se intaleze. Cere ajutor.
  3. Iti pierzi usor controlul. Ni se intampla uneori sa ne pierdem controlul dar daca furia ta e ca un foc de paie – izbucneste din nimic si trece imediat – inseamna ca esti fragil la nivel emotional. Nu poti ramane asa pentru ca risti sa pierzi relatii importante pentru tine.
  4. Nu simti nimic. Nu mai ai capacitate de empatie si te incearca un soi de distantare, de separare de tot ce se petrece in jurul tau? Nu mai dai importanta nici macar propriilor treburi si probleme? Nu ar trebui sa simti asta, este o stare extrema de care trebuie sa scapi si inca repede.
  5. Consumi mai mult alcool. Daca observi ca bei mai mult alcool decat de obicei fara sa realizezi biologic ca este mai mult, e un semnal de alarma. Orice probleme ai avea, sigur nu se rezolva cu alcool. Depresia nu face deloc casa buna cu alcoolul si poti ajunge in circumstante grave.

5 semne secundare de depresie

  1. Stai prea mult pe Facebook. Indiferent ce ai face pe platformele de socializare, sigur nu poate inlocui viata reala. Dependenta de discutii, jocuri, cumparaturi online, etc. te tin departe de ceea ce ar trebui sa fie viata ta si te impinge catre depresie.
  2. Nu poti sa iei decizii. Zi de zi suntem obligati sa luam decizii. Uneori decidem bine, alteori mai putin bine. Dar amanarea luarii unei decizii zile in sir e semn clar de depresie. Aceasta incapacitate de gandire, de proiectie in viitor a situatiei prezente ar trebui sa te determine sa mergi la medic.
  3. Nu mai ai grija de tine. Te-ai trezit din somn de cateva ore dar nu te-ai pieptanat, nu te-ai spalat pe dinti, nu ti-ai schimbat hainele? Aceasta neglijenta fata de propriile nevoi si ingrijiri este periculoasa. Daca e doar pasagera, e tolerata. Daca se generalizeaza, e o problema.
  4. Somn dezorganizat. Sunt tot felul de cauze pentru somnul dezorganizat, dar daca in viata ta nu exista niciuna in mod aparent (probleme, stres, etc.) inseamna ca are legatura cu depresia. Daca e vorba de cateva zile, te poti recupera. Daca persista de cateva luni, risti sa ajungi la privare de somn care cauzeaza boli grave, atat fizice cat si psihice.
  5. Esti cu capul in nori.  Esti parael cu realitatea? Cateodata e un lucru bun. Avem nevoie pret de cateva minute pe zi sa ne simtim intr-o lume mai buna, in care sa visam si sa facem planuri de tot felul. Dar trairea permanenta in paralel cu realitatea este periculoasa si semn clar ca ceva rau se petrece la nivel psihic/emotional.

In concluzie

Daca poti sa bifezi 4 dintre aceste semne de depresie, mergi la medicul tau si cere ajutor. Daca ai mai suferit de depresie si crezi ca te paste o revenire, grabeste-te. Recuperarea din recaderea in depresie va dura mai mult decat prima data. Ai toate motivele sa schimbi situatia in cel mai scurt timp.