5 semne care-ti spun ca suferi de depresie functionala

functionala

Depresia este o boala cu multe forme. Ai putea spune ca exista o forma pentru fiecare persoana afectata. Pentru ca fiecare om se raporteaza diferit la boala. Forma functionala de depresie e cea care tine pe picioare bolnavul, n-ai zice ca e bolnav, dar in sinea lui acesta stie ca ceva nu e in regula. Totusi, nu cere ajutor, spera ca e ceva trecator. Din pacate, aceasta boala nu trece de la sine indiferent cat de usoara ar fi forma ei. Iata cateva lucruri, detaliate mai jos, care ar trebui sa te puna pe ganduri si sa te faca sa ceri ajutor in caz ca ti se intampla si tie. Sau cuiva drag tie.

Depresia functionala duce la autocritica excesiva

Un strop de autocritica nu e rea. Te face constient ca nu esti perfect si te ajuta sa nu fii cu nasul pe sus, mai ales atunci cand ai o reusita importanta. Problema incepe cand autocritica devine excrsiva, repetitiva si fara un suport real. Daca te vezi mai rau sau mai jos decat te afli de fapt, e ca atunci cand iti tai creanga de sub picioare. Te subminezi, nu te bucuri de lucrurile bune din viata ta dar celor rele le dai o importanta mult mai mare decat ar trebui.

Munca pana la epuizare

Sunt multe motive pentru care o persoana poate sa munceasca pana la epuizare. Poate e nevoit, poate e in datorii pana in gat si trebuie sa faca bani cat mai repede. Poate are grave probleme de familie, etc. Dar, daca tu nu esti in aceasta situatie si totusi alegi sa muncesti pana nu mai poti, e cazul sa incepi sa te intrebi daca nu cumva depresia functionala te impinge la asta. O viata normala include odihna, distractie, iesiri cu cei dragi – mai lungi sau mai scurte. Daca tu prin munca nu faci decat sa te izolezi si sa te autodistrugi, realizeaza ca trebuie sa te opresti si sa ceri ajutor.

Dependenta de substante

De obicei  oamenii ajung dependenti de tot felul de substante  (alcool, droguri, energizante, medicamente, etc) atunci cand se simt depasiti de situatie. Cand nu stiu ce sa faca si cauta cu disperare un refugiu. Nu-l gasesc, dar macar nu mai constientizeaza pentru o vreme situatia in care se afla. Problema e ca atunci cand efectul acestor substante dispare, starea cu care se confrunta persoana e mult mai rea ca inainte. Semn ca substantele acestea nu ajuta la mare lucru. Dimpotriva! Daca pana sa fie consumate problema era una psihologica, acum vine la pachet cu una fizica – tulburari de somn si alimentatie, boli gastrointenstinale, boli cardiace, etc. Nu mai amana, cere ajutor.

Victima accidentelor

Toate ti se intampla numai tie, nu-i asa? Daca asta crezi cu adevarat inseamna ca nu vezi ca de fapt TU produci aceste accidente. Si, implicit, esti si prima victima. De fapt esti tulburat(a), confuz(a), obosit(a). Trage linie peste viata ta din ultimele luni si vezi unde s-a stricat echilibrul. Poate ai fost nevoit(a) sa schimbi job-ul, poate ceva in plan relational s-a schimbat, poate n-ai avut grija de sanatatea ta, etc. Ceva a produs acest dezechilibru interior si treptat s-a instalat depresia functionala. Inca functionezi, deficitar dar esti pe picioare. Insa, pentru cata vreme?

Senzatia ca traiesti degeaba

Sunt multi oameni care au aceasta senzatie. Chiar si cei care nu sufera de vreo forma de depresie au momente cand se lovesc de asa ceva. Insa ei isi revin repede. Depresivii se cuibaresc in aceasta “baltoaca”. Stau acolo. Li se pare normal. E ceva ce cunosc bine. Sa iasa din aceasta stare ar insemna sa renunte la o parte din sine. Da, la partea bolnava si sa-si recapete sanatatea si sensul existentei. Daca starea aceasta tine de mai mult de 3 saptamani, inseamna ca deja ti-ai format obiceiul de a-ti plage de mila.

E foarte important sa fii sincer cu tine insuti. Tie sa-ti raspunzi la problemele semnalate mai sus. Daca bifezi 3 din 5 si se mai petrec si in paralel, sunt sanse mari sa ai depresie functionala. Diagnosticarea o face un psihiatru iar reperarea psihologica o face un terapeut. Cere ajutor cat mai curand.