Somatizarea depresiei si riscurile confuziei cu alte boli

somatizarea

Atunci cand depresia este instalata pe deplin in plan emotional, incep sa apara si semne fizice ale prezentei sale. Asta inseamna ca a avut loc somatizarea depresiei. Influenta bolii este din ce in ce mai puternica iar pacientul se resimte intens. Adesea simtomele de depresie somatizata sunt confundate cu boli organice, pentru ca pacientii asa transmit manifestarile catre medic. Daca se adreseaza unui medic care nu le stie istoricul de depresie acesta nu poate face mai mult decat sa le prescrie tratamente medicamentoase. Chiar daca pacientul ia medicamentele dupa indicatii, ele nu au niciun efect. Pentru ca ele combat simptomele, nu cauza reala a problemei – depresia. Ceea ce urmeaza sa enumeram pot fi simptome comune multor boli asa ca nu va grabiti sa va autodiagnosticati. Consultati un specialist care va cunoaste istoricul medical asa incat sa obtineti o diagnosticare corecta.

Somatizarea depresiei provoaca dureri de cap

Durerea de cap e un simptom care apare in multe cazuri de boli psiho-somatice. Tocmai de asta ea poate duce la confuzii in privinta diagnosticului. Daca pacientul s-a mai confruntat cu dureri de cap este posibil ca din cauza depresiei ele sa devina mai puternice. Sa-i paralizeze activitatea cotidiana.

Dureri de spate, dureri musculare si de articulatii

Durerea de spate in cazul depresiei somatizate nu are o cauza concreta provocata de oboseala sau de activitate fizica. Pur si simplu pacientul are dureri fara sa aiba vreo explicatie logica. La fel se intampla si cu durerile musculare sau cele de articulatii. Persoana nu face vreun efort fizic si nici nu are vreo suferinta a articulatiilor, gen reumatism sau meteosensibilitate. De asemenea, pacientul cu depresie somatizata simte dureri in piept ca si cum ar fi cardiaca. Pentru a elimina orice risc, e bine sa consulte un cardiolog. Dar cel mai probabil nu are nimic la inima.

Tulburari serioase ale regimului de viata

Oboseala extrema, starea de ameteala si tulburarile de somn completeaza tabloul simtomelor de depresie somatizata. Din cauza acestei tulburari profunde in functionarea organismului pacientul experimenteaza si schimbari ale apetitului si ale greutatii. Din punct de vedere digestiv pacientul cu depresie somatizata poate avea fie diaree, fie constipatie.

In concluzie

Dupa cum vezi depresia nu afecteaza doar partea emotionala si decizionala. Ea afecteaza pacientul si din punct de vedere fizic intr-un mod fundamental. Daca te recunosti in aceste randuri, consulta un specialist. Numai el iti poate pune un diagnostic corect si iti poate recomanda un tratament adecvat. Cu ajutor si cu perseverenta poti sa revii la o viata normala. Nu mai ezita, cere ajutor chiar acum!