Depresie anxioasa reactiva. Stres si impovarare excesiva

depresie anxioasa reactiva

Depresia reactiva este probabil forma cea mai larg raspandita de depresie si are ca factor declansator stresul. Daca reusim sa controlam factorii de stres, atunci probabil ca vom fi printre putinii fericiti care nu se vor intalni cu depresia reactiva. Dar de ce sa mai fie si anxioasa? Si de ce in cartile de specialitate nu gasesti aceste asocieri intre depresie, anxietate si reactie? Pentru ca in timp ce afectiunile oamenilor se inmultesc si se diversifica, manualele medicale cam bat pasul pe loc. Insa, trebuie sa retineti, ca pacienti, ca uneori vi se pun diagnosticele in mod superficial de catre persoane fara experienta necesara in psihiatrie. Haideti sa lamurim cateva aspecte legate de depresia anxioasa reactiva.

 

Fereste-te de stres!

Combate cauzele sale ca sa nu ajungi la consecinte

Stresul este cauza principala a multor boli cu care societatea actuala se zbate. Nu e numai vorba de boli psihiatrice ci si de cele cardiace si de multe alte feluri. Practic, nici nu trebuie sa fii un expert medical ca sa realizezi cat de nociv este stresul. Si cand iti dai seama de asta, incepi sa cauti sursele stresului din viata ta. Care sunt acestea? Iata-le: decesul cuiva drag, divortul si despartirea, boala personala sau a cuiva drag, piederea serviciului, a sarcinii, a libertatii, a afacerii. La majoritatea acestor probleme suntem cu totii expusi, tocmai de asta ne si streseaza.

 

Asadar, ce putem face?

Sa nu ne lasam stapaniti de stres, ingrijorare si preocupare 

Daca exista o problema care nu te lasa sa rezolvi treburile cotidiene asa cum iti doresti, inseamna ca aceea e un factor de stres. Pune-o prima pe lista de prioritati si ocupa-te de ea cat de bine si de repede iti sta in puteri. E posibil sa ai nevoie de ajutor, de diverse feluri. Cere-l! Fa tot ce e de facut ca sa rezolvi problema in cauza. In felul acesta vei indeparta stresul si o eventuala vinovatie, stiind ca ai facut repede tot ce era cu putinta. Pentru aceasta e necesar sa-ti traiesti viata constient, cu ochii larg deschisi, receptiv la lucrurile noi pozitive si combativ cu lucrurile rele si daunatoare.

 

Cu ce se confunda ocazional depresia reactiva?

Se confunda cu tot felul de afectiuni, care de care mai straine de subiect. De exemplu, din cauza depresiei reactive te poate durea spatele sau stomacul. Adica ai reactii somatice. Implicit de duci la un medic specialist care iti prescrie un tratament. Dupa o vreme iti dai seama ca tratamentul nu te ajuta cu mare lucru si iei de la capat umbletele pe la medici in speranta ca se va identifica si cauza suferintei tale. De fapt, tu nu ai nimic somatic, fizic! Ai o forma de depresie care merge mana in mana cu astfel de reactii fizice. Si sunt multe astfel de situatii de depresie nediagnosticate corect. Se mai poate confunda cu oboseala care, in anumite situatii, este perfect explicabila. Ajungem astfel la odihna insuficienta care este alta meteahna a societatii in care traim.

 

Ce sa faci ca sa nu ajungi sa ai depresie anxioasa reactiva?

Daca iti pui intrebarea inseamna ca ai devenit constient de situatie si e foarte bine. Ce sa faci?

  • Sa te odihnesti corespunzator in fiecare noapte. Efectele privarii de somn sunt foarte grave.
  • Sa te hranesti sanatos, fara perioade de excese.
  • Sa petreci timp in natura si cu cei dragi. Te va ajuta sa te relaxezi.
  • Sa muncesti atat cat este corect si legal, fara ore suplimentare. Pentru ca daca procedezi asa, cu banii castigati in orele suplimentare muncite te vei duce la farmacie sa-ti iei pastile. E mai bine sa nu ajungi sa ai nevoie de ele.
  • Sa pui un pret mare pe sanatatea si odihna ta.
  • Sa ai un program zilnic bine organizat, dupa puterile tale. Femeilor care au serviciu si se mai ocupa si de casa & copii – si cand spalati vase la bucatarie la ora 22 se cheama tot ca munciti!

 

Recapitulare

Atunci cand te confrunti cu o problema, oricare ar fi ea, nu-i amana rezolvarea. Daca o amani, nu se rezolva. Doar devine mai mare si mai greu de rezolvat. Nu te stresa cu lucruri care nu sunt in controlul tau. Fa ceea ce depinde de tine, fa bine si la timp. Dupa care pune punct. Nu te incarca cu toate poverile de pe lume. Sunt 7 miliarde de oameni care sa le duca. Tu esti doar 1 om.

Nu mai insistam cu recomandarile pentru ca in mod cert ai inteles despre ce e vorba. E mult mai bine sa-ti faci ordine in propria viata si sa te implici acolo unde e necesar, decat sa te impovarezi inutil si sa ajungi la boli, doctori si tratamente. Mai bine pleci in vacanta cu banii pe care i-ai muncit. Corect?