Tulburare mixta anxios-depresiva. Ce este si ce ai de facut?

tulburare mixta anxios-depresiva

Ti s-a pus diagnostic de tulburare mixta anxios-depresiva? Suna grav? Nu te ingrijora mai mult decat e cazul. Acesta este un diagnostic de excludere, adica nu ai simptome de anxietate si nici de depresie asa cum sunt definite ele in manualele medicale. Ceea ce ti se intampla tie seamana cu cele doua afectiuni. Dar nu are nici frecventa si nici intensitatea acestor boli. Este, daca vrei, un semnal de alarma pe care trebuie sa-l iei in serios. Ca sa fii sigur ca nu ajungi la aceste boli. 

 

Diagnosticare corecta sau superficiala?

Sunt si situatii in care acest diagnostic este pus cu usurinta de catre persoane putin familiarizate cu psihiatria si afectiunile asociate. Ar trebui sa fie putine astfel de diagnostice. Dar sunt din ce in ce mai multe. Asa ca ai grija ca diagnosticul sa fie pus de cineva care chiar stie ce face. Si care te-a analizat din prisma procedurilor riguros stabilite de catre specialisti. Totusi, ce se intampla mai exact cu tine si ce ar trebui sa faci asa incat sa poti duce viata pe care ti-o doresti? Iata cateva lamuriri in randurile de mai jos…

 

Simptome in caz de tulburare mixta anxios-depresiva

Simptomele in cazul acestei tulburari sunt asemanatoare celor de anxietate si depresie insa nu sunt la fel de frecvente si nici la fel de intense asa incat sa se preteze unor diagnostice clare pentru o afectiune sau alta. Este o situatie mixta destul de greu de definit si implicit destul de greu de evaluat si tratat. Avantajul pacientului este ca aceasta tulburare mixta anxios-depresiva nu este catalogata ca fiind o boala psihica.

 

Ce ai de facut in privinta tratamentului?

Tratamentul este similar celui administrat in caz de anxietate si depresie, dar in cantitati mai mici din punct de vedere medicamentos (pentru reglarea serotoninei) si ceva mai rar ca sedinte de psihoterapie. Rezultatele pot fi mai rapide decat te astepti daca abordezi situatia cu seriozitate si ceri ajutorul specialistilor in cel mai scurt timp.