Cum iti afecteaza depresia creierul din punct de vedere fizic
Se estimeaza ca 16,2 milioane de adulti numai din Statele Unite au avut cel putin un episod depresiv major in decursul unui an. Si situatia e asemanatoare in multe tari din lume. Asta inseamna ca proportia celor afectati este uriasa.
In timp ce depresia poate afecta o persoana psihologic, ea are si potentialul de a afecta structurile fizice din creier. Aceste schimbari fizice variaza de la inflamatie si restrictie de oxigen, pana la scaderea efectiva in dimensiuni a creierului. Pe scurt, depresia poate afecta centrul de control al sistemului nervos central.
Contractia creierului
Cele mai recente cercetari arata ca dimensiunea anumitor regiuni ale creierului poate scadea la persoanele care sufera de depresie. Cercetatorii continua sa dezbata ce regiuni ale creierului se pot micsora din cauza depresiei si cu cat. Dar studiile actuale au aratat ca urmatoarele parti ale creierului pot fi afectate:
hipocampul, talamusul, amigdala, lobul frontal, cortexurile prefrontale. Dimensiunea contractiei acestor zone este legata de severitatea si durata duratei episodului depresiv. De exemplu, in hipocampus, pot aparea modificari vizibile de la 8 luni la un an, in timpul unei singure crize de depresie sau a mai multor episoade mai scurte. Atunci cand o sectiune a creierului se micsoreaza, la fel se micsoreaza si functiile asociate acelei sectiuni.
De exemplu, cortexul prefrontal si amigdala lucreaza impreuna pentru a controla raspunsurile emotionale si recunoasterea indicatorilor emotionali la alte persoane. Acest lucru poate contribui potential la o reducere a empatiei la persoanele care au depresie postpartum.
Inflamatia creierului
Exista legaturi intre inflamatie si depresie. Cu toate acestea, nu este clar daca inflamatia provoaca depresie sau invers. Dar inflamatia creierului in timpul depresiei este legata de durata de timp in care o persoana a fost deprimata. Un studiu recent a aratat ca persoanele deprimate de mai bine de 10 ani au prezentat cu 30% mai multe inflamatii comparativ cu persoanele deprimate de mai putin timp. Ca urmare, inflamatia creierului e relevanta in tulburarea depresiva persistenta. Deoarece inflamatia creierului poate provoca moartea celulelor creierului, acest lucru poate duce la o serie de complicatii, inclusiv: contractie (discutata mai sus), functia scazuta a neurotransmitatorilor, capacitatea redusa a creierului de a se schimba pe masura ce persoana imbatraneste (neuroplasticitate). Acestea pot duce la disfunctii in: dezvoltarea creierului, invatare, memorie, starea de spirit.
Restrictia oxigenului
Depresia a fost legata de reducerea oxigenului din organism. Aceste modificari pot fi cauzate de modificari ale respiratiei cauzate de depresie – dar care este pe primul loc si o determina pe cealalta ramane o necunoscuta.
Un factor celular produs ca raspuns al creierului care nu primeste suficient oxigen (hipoxie) este numarul crescut de celulele imune specifice gasite la persoanele cu tulburare depresiva majora si tulburare bipolara.
In general, creierul este extrem de sensibil la reducerea oxigenului, ceea ce poate duce la: inflamatie, leziuni ale celulelor cerebrale, moartea celulelor cerebrale. Inflamatia si moartea celulara pot duce la o serie de simptome asociate cu dezvoltarea, invatarea, memoria si starea de spirit. Chiar si hipoxia pe termen scurt poate duce la confuzie. Dar s-a demonstrat ca tratamentele cu camera de oxigen hiperbara, care cresc circulatia oxigenului, amelioreaza simptomele depresiei.
Schimbari structurale si conjunctive
Efectele depresiei asupra creierului pot duce, de asemenea, la schimbari structurale si conjunctive.
Acestea includ:
- Functionalitate redusa a hipocampului. Acest lucru poate duce la afectarea memoriei.
- Functionalitate redusa a cortexului prefrontal. Acest lucru poate duce la impiedicarea persoanei sa faca lucruri (functia executiva) si sa ii afecteze atentia.
- Functionalitate redusa a amigdalei. Acest lucru poate afecta direct starea de spirit si reglarea emotionala.
Schimbarile dureaza de obicei cel putin 8 luni pentru a se dezvolta. Potentialul unei disfunctii persistente in memorie, functie executiva, atentie, dispozitie si reglare emotionala exista dupa crize de depresie de lunga durata.
Dupa cum vezi situatia e foarte serioasa. Depresia trebuie tratata daca este deja instalata si prevenita daca faci parte din grupele de risc. Si toata lumea e expusa la depresie la un moment dat in viata. Recomandarea noastra este sa ceri ajutor inainte sa se produca daune ireversibile. Te asteptam la cabinetul de terapie strategica asa incat sa luptam impreuna impotriva bolii. Sa-ti recapeti sanatatea si cheful de viata.