Ce tratament folosesti ca sa scapi de depresie?

tratament

Un tratament pentru depresie nu este o reteta minune. Nu vei gasi un raspuns simplu, pentru ca se folosesc in paralel medicamente si psihoterapie. Si toate sunt administrate conform nevoii specifice pe care o are fiecare pacient in parte. 

Depresia este o afectiune complexa in tratarea careia este necesara atat abordarea medicamentoasa cat si cea terapeutica. Adesea cele doua functioneaza impreuna cu rezultate imbucuratoare. Sunt si situatii in care una dintre ele are rezultate mai bune decat cealalta dar cert este ca ele se completeaza reciproc .

Tratament ideal pentru depresie  

Pana sa se observe primele rezultate in cazul medicatiei antidepresive trec adesea 2-4 saptamani. In acest interval psihoterapia poate functiona cu rezultate foarte bune asa incat pacientul sa raspunda si mai bine la tratament. Sedintele de psihoterapie sunt foarte valoroase mai ales la inceputul intervalului de tratament, pentru ca ajuta la obtinerea unui sentiment de includere, de intelegere, de buna comunicare si de sprijin. Problema e ca pacientii opresc tratamentul in momentul in care incep sa se simta mai bine si aici isi au radacina recidivele bolii.

Alegerea unui medicament antidepresiv nu este un lucru simplu, pentru ca trebuie tinut cont de fiecare pacient in parte. Fiecare persoana e unica, are un anumit tip de depresie, simptome specifice, prezinta si alte afectiuni cu care interfereaza depresia si are un anumit stil de viata. Chiar si asa, cu totii trebuie sa fim constienti de faptul ca medicamentele au reactii adverse. Unele sunt pasagere, nici nu le bagi in seama. Altele iti pot afecta traiul cotidian destul de mult. Perceptia pacientului cu privire la medicatie si felul in care traieste conduce la remedierea problemei intr-un timp mai scurt sau mai lung.  Este nevoie de disciplina si de cunoastere atenta a medicamentelor administrate.  

Ce poti face daca un om drag tie sufera de depresie:

  • Sa fii constient ca depresia e o boala, persoana in cauza nu are o slabiciune de caracter
  • Atunci cand apare o situatie stresanta, nu iti manifesta excesiv ingrijorarea in prezenta ei/lui si nici mila. Acesta doreste afectiunea ta.
  • Incurajeaza si remarca schimbarile in bine pe care le observi si activitatea fizica, in aer liber.
  • Comunica eficient cu psihiatrul si psihoterapeutul. Fii pozitiv ca atitudine si forma de exprimare fata de pacient.
  • Supravegheaza persoana asa incat sa nu renunte prematur la tratament sau terapie.
  • Ai grija sa nu spui lucruri pe care depresivul nu vrea sa le auda pentru ca ii fac rau.