Cum sa-i ajuti pe cei dragi ai tai bolnavi de depresie

Inainte de toate trebuie sa fim constienti ca depresia poate aparea oricand in vietile noaste. E o realitate trista dar pana nu o acceptam nu gasim nici solutii la aceasta problema. E musai sa fim vigilenti la propriul comportament dar si la conportamentul celor dragi ai nostri. Uneori problemele grave din sanul unei familii apar pe fondul depresiei unuia sau mai multor membri. Trebuie sa luptam cu toate puterile impotriva acestei afectiuni devalizante.

Informati-va despre boala si semnele ei

Depresia nu este o tristete pasagera care trece de la sine. Este o boala grava, larg raspandita, asa ca trebuie sa stiti cat mai precis cum se manifesta asa incat sa o puteti recunoaste si sa luptati impotriva ei. Fiti la curent cu noutatile in domeniu, retineti lucrurile importante din ce cititi, faceti teste si evaluari periodice. Indemnati-i si pe cei dragi sa faca la fel. 

Fiti atenti la voi insiva si la cei dragi

Cateodata, chiar daca suntem bine informati suntem luati prin surprindere de depresie. Primele semne de boala pot fi confundate cu oboseala, tristetea ocazionala, cu starea de lehamite sau dorinta de singuratate. Daca treceti prin perioade dificile, obositoare, in care nu mai apucati sa aveti timp pentru voi, sa va puneti gandurile in ordine, fiti constienti ca va paste depresia. Cateodata e mai usor sa vedem aceste simptome la cei dragi. Si daca le observati iar ei le recunosc, treceti urgent la pasul urmator.

Solicitati ajutor medical, boala nu trece de la sine. Dimpotriva

Daca nu faceti nimic, boala se va agrava. Va ajunge pana acolo incat va va afecta intreaga viata. Munca, scoala, familie, prieteni – viata de zi cu zi si functionarea normala va fi data peste cap. Cereti ajutor medicului de familie care va va da trimitere catre un psihiatru pentru diagnosticare. Cunoastem miturile care circula cu privire la bolile psihice, dar trebuie sa treceti peste ele si sa cautati ajutor acolo unde vi se poate acorda. Psihiatrul pune un diagnostic si va recomanda medicamente dar si psihoterapie. Impreuna lucreaza la recuperarea voastra completa din depresie. 

Nu abandonati tratamentul inainte de vreme

Cele mai multe probleme ulterioare diagnosticarii sunt cauzate de abandonarea tratamentului de indata ce persoana se simte mai bine. Apoi urmeaza recaderea in depresie care e chiar mai rea decat la inceput. Ascultati intocmai de specialistii la care ati fost trimisi, pentru ca stiu ce va spun – au vazut si tratat multe cazuri ca ale voastre. Cand ei spun ca sunteti complet recuperati, atunci opriti tratamentul. Daca observati ca cei dragi sunt gata sa renunte inainte de vreme, opriti-i. Convingeti-i sa mai persevereze pana la final. Pentru sanatatea si calitatea vietii lor o fac. Niciun efort nu va fi degeaba.

Incurajati-i pe cei afectati si ajutati-i cu treburile cotidiene

Orice om are nevoie de incurajare si ajutor. Cu atat mai mult cei aflati in depresie. Nu-i lasati singuri si intristati cu toate treburile nefacute. Nu se pot descurca singuri. Faceti echipa cu ei asa incat si ei sa capete putina energie si vointa de la voi si sa faca un pas inainte pe calea cea buna. Totusi, nu luati asupra voastra toate poverile lor. Pentru ca nu veti putea trai doua vieti. Sprijiniti-i asa incat ei sa poata prelua controlul propiilor vieti. Nu va fi simplu. La inceput veti simti ca va loviti de un zid. Dar perseverati, trebuie sa gasiti o portita catre inimile lor.

Atunci cand vrei sa ajuti pe cineva bolnav cel mai greu este sa stii cand sa incepi, cat si ce sa faci iar apoi cand sa te opresti. Acest echilibru fin, aceasta jonglerie cu limitele fiecaruia trebuie facuta cu rabdare si consideratie. Nu e simplu, dar puteti reusi. Iar ajutorul vostru este nepretuit.

De asemenea, ajutorul dat de un psiholog este calea spre preventia bolii sau spre recuperarea eficienta si rapida din boala. Apelati cu incredere la cabinetul de terapie scurta strategica de cate ori este necesar. Sutem mereu pe receptie, inclusiv pentru sedinte online.