Partenerul tau are depresie? Uite cum sa-l ajuti
Despresia este raspandita atat in cazul femeilor cat si a barbatilor. Singura diferenta este ca barbatii nu cer ajutor si deci multe cazuri de depresie la barbati nu se regaseste in nicio statistica. Este cu atat mai important ca femeile care se afla in preajma barbatilor cu depresie sa recunoasca boala, sa-l ajute pe barbat acolo unde are nevoie si, daca situatia se accentueaza, sa ceara pentru el ajutor de specialitate.
Cum recunosti un barbat care sufera de depresie
De obicei un barbat depresiv este trist si sentimentul acesta dureaza mai mult de 2 saptamani. De asemenea, este iritat si isi exteriorizeaza iritarea mai mult sau mai putin. Daca ii ceri parerea, indiferent de intrebare, ceea ce-ti va spune este negativ si negativist. Se confrunta cu o stare de gol interior pe care nu stie cu ce sa-l umple. Tocmai aceasta stare profunda il da de gol ca este vorba de depresie ceea ce simte si ca are nevoie de ajutor. De asemenea, barbatul se simte inutil, are o stima de sine scazuta si se critica pe sine pentru orice decizie din trecut. Tot ce a facut pana atunci pare sa nu mai conteze deloc pentru el. Ce este cel mai periculos este ca in unele cazuri, barbatii cu depresie pot avea si ganduri suicidare. Daca si barbatul din viata ta a ajuns in aceasta tare, cere ajutor de specialitate imediat!
Formele mai usoare de depresie pot fi imbunatatite
prin ajutor constant din partea celui drag
Daca starea lui de depresie este mai usoara, iata mai jos cum il poti ajuta daca ii esti sotie, iubita, sora, mama, etc.
- Gasiti impreuna solutii la acele probleme care pentru el par de nerezolvat. Asta il va ajuta sa-si ajusteze dreptat viziunea despre viata.
- Asculta-l atunci cand vrea sa-ti povesteasca ceva. Poate ca e ceva banal, dar fa-ti timp pentru el.
- Documenteaza-te despre boala lui asa incat sa o poti intelege cu adevarat si spune-i si lui ca il intelegi.
- Arata-i iubirea ta mai ales atunci cand el crede ca nu merita sa primeasca nimic de la tine.
- Incurajeaza-l, valorizeaza-l si da-i exemple de situatii in care s-a descurcat foarte bine, cand ai fost foarte mandra de reusitele lui sau de ce a facut pentru tine sau familia voastra.
- Permite-i sa se odihneasca mai mult. Gasiti metode de reducere a stresului.
- Iesiti in natura impreuna, pentru ca il va ajuta sa-si schimbe starea de spirit. Exercitiile fizice contribuie la eliberarea de endorfine si el va avea o stare de bine (pentru o vreme).
- Mergeti impreuna la psihiatru pentru diagnosticare si la sedintele de psihoterapie. Puteti apela si la un psiholog online daca va este mai usor asa.
In concluzie
Ca partenera a unui depresiv sau ca membra a familiei unui depresiv va trebui sa inveti sa tratezi totul cu respect si consideratie. Poti chiar sa ceri tu ajutorul unui specialist asa incat sa inveti exact ce poti face pentru cazul partricular al depresivului tau. Dar mai mult decat orice, trebuie sa inveti sa-ti analizezi vorbirea. Unele cuvinte spuse la repezeala pot face mult rau. Oricare ar fi situatia depresivului tau, nu dispera. Sunt solutii.