Depresia la barbati: cum o recunosti si ce anume o agraveaza

depresia la barbati

Desi pare neobisnuit, barbatii pot suferi si ei de depresie. Si inca intr-un numar mai mare decat s-a crezut pana acum. Statisticile de pana acum despre depresia la barbati nu au fost tocmai corecte. Ele nu au luat in considerare barbatii care, desi bolnavi, nu au cerut niciodata ajutor si nici pe cei care nu au fost corect diagnosticati. Se intampla acest lucru din cauza perceptiei sociale. Aceasta spune ca un barbat nu-si poate arata sentimentele, ca el trebuie sa fie puternic si ca daca nu este asa, probabil este un individ slab si plangacios. Dar, daca trecem de aceste perceptii care pot fi departe de adevar, vedem o problema reala care cere prevenire si tratamentSi barbatii sufera de depresie.

Depresia la barbati: simptome  

Depresia nu este doar un fel de tristete si lipsa de chef in a face ceva anume. Este o boala insidioasa. Perturba modul de a gandi, simti si actiona a celui in cauza. Barbatii depresivi sufera de o pierde a energiei si a interesului pentru diverse activitati. Au tulburari de somn si concentrare, sunt iritati si uneori agresivi. Consuma alcool si ocazional droguri. Se gandesc la moarte si la suicid. Senzatia pe care acestia o au este de neputinta coplesitoare. Starea aceasta poata dura cateva saptamani sau luni. Chiar si daca merg la psihoterapeut exista riscul sa nu fie corect diagnosticati.  

Factori agravanti

Pot ajunge mai repede la depresie barbatii care au mai avut episoade depresive, cei care au membri ai familiei suferinde de depresie si care au venituri scazute. Desi acest ultim lucru pare din “alt film”, veniturile scazute preseaza mult pe starea de spirit a celui care ar trebui sa fie cap de familie si sustinator material. Bolile grave precum cancerul, diabetul, bolile cardiace, HIV-ul si accidentele vasculare imping barbatii (si nu numai pe ei) la episoade depresive. Riscul in cazul barbatilor depresivi este ca ei se gandesc la suicid de patru ori mai mult decat femeile. Si au sanse mai mari sa reuseasca in cazul in care trec la fapte.  

Asadar, daca te recunosti in aceste randuri, cere ajutor – fa-ti o programare la psihoterapeut pentru evaluare, indrumare si terapie.