Esti depresiv? Iata ce nu-ti place sa auzi de la persoanele din jurul tau

depresiv

Un depresiv are o viziune neobisnuita asupra comunicarii si interpretarii unor indemnuri care sunt bine-intentionate. Sunt cateva lucruri pe care chiar e recomandat sa nu i le spui. Mai jos e o colectie de perle spuse de persoane care vor sa ajute si sa incurajeze dar care pot fi interpretate exact pe dos de un depresiv care crede despre sine ca “mai rau de atat nu se poate”.

1. Esti depresiv? Totul e in mintea ta, gandeste pozitiv

Desi optimismul este important in instruirea creierului, studiile au aratat ca oamenii cu depresie severa sau care sufera de anxietate acuta activeaza centrul fricii din creier atunci cand se forteaza sa gandeasca pozitiv. Adica atunci cand cineva ii indeamna sa vada si partea buna a lucrurilor, ei sunt cuprinsi de frica si nu inteleg deloc lucrurile in sens pozitiv.

2. Trebuie sa te aduni si sa oferi ceva comunitatii

Atunci cand un depresiv aude asta incepe sa se simta vinovat si sa creada despre sine ca e egoist. Da, sa fii parte din comunitate e important, dar atunci cand esti o persoana e sanatoasa. Depresivii trebuie ajutati sa se recupereze din situatia dificila in care se afla si abia apoi sa fie trimisi la treaba.

3. De ce nu incerci sa faci putin sport?

E un sfat bun pentru ca activitatile fizice au efecte antidepresive. Insa, daca ii spui asta unui depresiv o sa inteleaga ca s-a ingrasat si ca nu mai arata asa bine ca altadata. Poti sa lasi sa se inteleaga ca ar fi bine sa iasa in aer liber, sa mai schimbe atmosfera – nu sa o trantesti direct in fata persoanei in cauza. Altfel s-ar putea sa fii surprins de reactia obtinuta din partea depresivului.

4. Iesi la cumparaturi, mananca ceva bun. Sigur te vei simti mai bine

De ce nu functioneaza? E posibil ca depresivul sa inceapa sa se gandeasca in felul urmator: dar eu nu am bani ca sa ies la cumparaturi sau sa iau masa in oras. Trebuie sa ma limitez la cerealele mele depresive. Pe de alta parte, e adevarat ca dieta influenteaza starea de spirit (nu doar numarul de kg si aspectul) si ca trebuie sa avem cu totii grija la ce mancam.

5. Ai nevoie de meditatie

Meditatia le poate fi benefica celor cu forme usoare de depresie sau anxietate. Insa, in situatia in care cineva se confrunta cu forme severe alte acestor boli, daca persoana are ganduri suicidare, e posibil ca ele sa se accentueze daca se apuca de meditatie.

6. Ia-ti un serviciu nou

Poate ca tocmai serviciul te impinge la depresie. Stresul nu e niciodata un lucru bun pentru sanatate, mai ales pentru cea emotionala. Toarna toxine in sange! Insa, o persoana depresiva nu trebuie incurajata sa ia decizii majore. Ea are nevoie de o perspectiva echilibrata, lucru care nu se intampla daca tocmai ti-ai schimbat serviciul.

7. Ai o relatie fericita?

Partenerul de viata poate fi una dintre cauzele pentru care esti depresiv(a) – evident ca in mod inconstient. E posibil ca depresivul sa se gandeasca la asta fara sa aiba posibilitatea sa o recunoasca deschis, iar cand o face sa i se accentueze depresia. Altii privesc catre orice alta posibila cauza a depresiei lor si nu vad ca de fapt tocmai relatia cu partenerul de viata e problema. Punand asemenea intrebare atingi puncte foarte sensibile din viata unei persoane. Ii vei face mai mult rau decat bine.

8. Ai tot ce-ti trebuie ca sa te simti mai bine

Aceasta afirmatie implica, desigur, ca toate produsele farmaceutice sunt toxine care iti anesteziaza emotiile. Dimpotriva! Unele medicamente chiar te ajuta. Cam asa cum se intampla cu insulina pentru diabetici. Ce i-ai spune unei femei cu cancer la san? Ca nu-i trebuie chimioterapie? Nu prea cred.

9. Vrei sa te simti mai bine?

Chiar daca toti dorim sa ne simtim bine, sa fim fericiti si multumiti, nu suntem niste masini, ca sa apasam pe niste butoane si sa fim apoi fericiti 100%. Nu functioneaza asa starea noastra de spirit. Desigur ca e importanta o abordare optimista dar nu avem o unealta de masurare exacta. In plus, nu putem intra cu bocancii in situatia cuiva care poate ca are o problema grava. E posibil ca intrebarea ta sa-l faca pe depresiv sa se simta ca un ratat.

10. Toata lumea are probleme

Chiar daca sunt intr-adevar multe probleme in lumea in care traim, ar fi lipsit de tact sa vorbesti cu un depresiv despre situatia copiilor din Congo sau Bangladesh. Aceste discutii clar i-ar inrautati starea emotionala si n-ar face-o deloc sa priveasca lucrurile din perspectiva pe care o doresti. Daca totusi reusesti sa-i captezi persoanei atentia o vei face sa se simta slaba si patetica, ca nu-i dai ocazia de a se simti asa cum se simte.

Daca suferi de depresie, fa-ti o programare pentru terapie de recuperare. Aceasta afectiune nu trece de la sine.