Psiholog vs psihiatru – la care specialist mergi pentru tratament?

psiholog

Psiholog, psiholog clinician, psihiatru, consilier psihologic sau psihoterapeut – putini sunt cei care stiu ce presupune fiecare dintre aceste specializari.

Totul este un amalgam in perceptia celor mai multi dintre pacienti sau clienti. Chiar daca din punct de vedere medical lucrurile sunt foarte diferite, pacientii continua sa le spuna la toti “doctori”. Unii chiar nu sunt. 

 

La psihiatru? La psiholog? 

 

Pentru binele sanatatii noastre, haideti sa lamurim confuzia. Nu de alta, dar s-ar putea sa ajungem in situatii dificile si sa nu stim cui trebuie sa-i cerem ajutor.

  • Psihiatrul a terminat facultatea de medicina si s-a specializat in psihiatrie. El analizeaza simptomele pacientilor si prescrie tratamente medicamentoase asa incat sa combata simptomele. Ajuta la stabilizarea pacientului care mai apoi trebuie sa consulte un psihoterapeut.
  • Psihologul a terminat facultatea de psihologie si poate fi: psiholog clinician, psihoterapeut sau consilier psihologic. Psihoterapeutul poate interveni dupa caz in situatia pacientului dar nu poate prescrie medicamente. El intervine asupra cauzelor problemei pacientului si lucreaza in stransa legatura cu psihiatrul.

 

Iata deci doi specialisti diferiti care intervin diferit asupra problemei pe care o persoana o poate avea. Medicamentele sunt necesare in anumite situatii, dar psihoterapia este necesara in toate situatiile in care pacientii au o afectiune psihologica. Psihoterapeutul este acela care intelege cauzele, situatia concreta a fiecarui pacient, care ii ofera sustinere si cai de iesire din problema pe care o are.

Daca exista o persoana care ia doar medicamente, va cotinua sa le ia multi ani la rand fara sa obtina vreo recuperare. Ea va putea doar sa ramana pe linia de plutire, cum se spune. Recuperarea si victoriile in plan psihologic se obtin prin terapie.

Asadar, daca te confrunti cu probleme de natura psihologica, cauta-ti un psihoterapeut bun. Impreuna cu acesta vei combate boala, te va sustine, te va lamuri si impreuna veti castiga.