Esti gata pentru psihoterapie? Te poti recupera complet din boala

psihoterapie

Atunci cand esti diagnosticat cu o boala psihologica / psihiatrica esti adesea cuprins de confuzie. Te doare pentru ce ti se intampla, te gandesti ca oamenii din jurul tau te vor judeca pentru aceasta, nu stii unde sa ceri ajutor si ce ar putea avea rezultate in cazul tau. Esti obosit, tracasat si vrei sa se termine odata. Daca iei doar medicamente si speri sa se rezolve problema, s-ar putea sa nu ajungi la rezultate. E esential sa faci psihoterapie ca sa te recuperezi. Dar ea nu se face oricum. Uite mai jos ce anume trebuie sa ai in vedere.

Nu te grabi, dar nici nu amana – alege cu grija specialistul

E posibil sa mergi la mai multi psihoterapeuti pana sa-l gasesti pe cel cu care efectiv sa poti lucra. E important felul cum va intelegeti, cum va raportati unul la celalalt, precum si metoda terapeutica pe care specialistul o foloseste. Nu e vorba ca unele sunt bune si altele nu, e vorba ca fiecare persoana e unica. Si tot asa si modul sau de recuperare. Daca ai gasit specialistul potrivit, implica-te pentru a iesi din problema pe care o ai. Nu te duce la psihoterapie doar ca sa… te duci. Atinge-ti scopul pentru care te duci, oricat de obosit ai fi si oricat de rau te-ai simti.

Psihoterapie inseamna colaborare

In procesul de recuperare, psihoterapeutul iti va cere sa faci niste “teme pentru acasa” pe langa sedintele propriu zise de psihoterapie. Chiar daca nu intelegi la inceput motivul pentru care trebuie sa le faci, fa-le. Treptat vei intelege motivele psihoterapeutului si vei vedea imbunatatiri in viata ta cotidiana. Sau chiar ii poti cere sa-ti explice de ce iti cere acel lucru, ce spera sa schimbe la tine prin acea “tema”. Unele nu vor fi usoare, da-ti toata silinta ca sa le faci bine si la timp. Pentru ca le faci pentru tine. Te vor ajuta sa intelegi mai bine niste resorturi interioare pe care pana atunci nu le-ai constientizat. Te vei cunoaste mai bine si vei stii ce trebuie schimbat si de ce.

Fii gata pentru schimbari

Psihoterapia inseamna de multe ori iesirea din zona de confort. Presupune sa faci schimbari in felul cum percepi anumite situatii, in felul cum te raportezi la ele, in felul cum te gandesti la tine insati / insuti, etc. Si dupa cum stii, nu e simplu sa faci schimbari. Insa, ele sunt necesare. Nu esti singur in acest proces de schimbare, terapeutul este de partea ta. Ideal ar fi ca si familia, prietenii tai sa-ti fie alaturi. Trebuie sa tii aproape de terapeut. Sa mergi la sedintele de psihoterapie, sa comunici deschis, sa faci “temele”. Daca ai ocazia, mergi si la grupuri de sprijin, pentru ca in felul acesta iti vei face prieteni noi care inteleg situatia prin care treci si iti pot fi de mare ajutor.

Asadar, ai un diagnostic care presupune psihoterapie si vrei sa te recuperezi? Esti gata pentru lucrurile mentionate mai sus? N-o sa fie simplu, dar e singura cale prin care poti ajunge din nou la o viata sanatoasa, asa cum sigur iti doresti si tu.