8 motive pentru care nu poti inlocui terapeutul cu prietenii

terapeutul

Atunci cand avem o problema sufleteasca ni se pare adesea mai confortabil sa vorbim cu un prieten decat sa apelam la un terapeut. Insa, acest vorbit cu prietenii atunci cand ai o problema serioasa poate deveni o piedica in calea recuperarii tale. Trebuie sa-ti folosesti discernamantul asa incat sa stii cand si ce spui unui prieten & ce astepti de la el/ea si cand e vremea sa apelezi la terapeutul potrivit. Ai cateva avantaje cand apelezi din start la acesta din urma. 

1.Terapeutul nu te va judeca indiferent ce i-ai spune

Terapeutul are deschiderea profesionala de a asculta indiferent ce i-ai spune fara sa te judece in vreun fel. In timp ce te asculta incearca sa inteleaga ce se petrece in viata ta si cauta strategii de recuperare pentru tine. E ca si cum ai avea un aliat, care va lupta mereu de partea ta. Un prieten are pareri personale pe care cel mai probabil nu ti le va spune in modul cel mai plin de tact. Gandeste-te ca tu te simti rau, vrei sa descarci sacul cu probleme si in loc de o incurajare primesti o… parere personala, care nici macar adecvata nu este. Prietenii nu stiu tot timpul ce sa spuna si cum sa te ajute, chiar daca au bune intentii.

2.Nu va incerca sa te convinga de nimic

De obicei prietenii te lasa sa vorbesti si apoi incearca sa te convinga ca situatia nu e chiar asa cum o expui tu. Au tot felul de sfaturi pentru tine, iti dau exemple din experienta si viata lor. Uneori mai aduc si pe altii in povestea respectiva. Ar face orice ca sa-ti demonstreze ca au dreptate. Un terapeut nu e interesat sa aiba dreptate, e interesat sa te ajute sa te recuperezi din problema in care te afli. Asta este meseria psihoterapeutului.  

3.Secretul tau ramane secret, pentru ca e secret profesional

De cate ori ai spus ceva personal unui prieten si in curand ti-ai dat seama ca stie toata lumea? Cum te-ai simtit in aceasta situatie? Poti evita o astfel de expunere de prost-gust si sa apelezi de la inceput la un specialist. Acesta are datoria profesional vorbind sa-ti pastreze toate secretele. Le va nota in fisa ta de pacient si le va folosi numai in folosul tau si pentru recuperarea din boala de care suferi.

4.Are ani de pregatire in domeniu

Inainte sa practice psihoterapia persoana urmeaza ani de zile de studii universitare, postuniversitare si, uneori, chiar doctorale. Are multiple specializari, a participat la tot felul de sesiuni academice si practice care ii permite sa te evalueze cu usurinta si sa-ti faca recomandari adecvate. Cati dintre prietenii tai au asemenea specializari asa incat sa te simti in siguranta pe mainile lor?

5.Nu te va face sa te simti vinovat(a)

Prietenii au talente nebanuite in a ne face sa nesimtim vinovati atunci cand le spunem de anumite probleme pe care le avem. Din nepricepere, cel mai adesea.

Considera ca ne cunosc suficient de bine asa incat sa-si dea cu parerea, crezand ca asa ajuta in vreun fel. De fapt, adauga o problema suplimentara peste problema existenta. Un psihoterapeut are o atitudine profesionala, incearca sa te cunoasca foarte bine ca sa te ajute. Coopereaza cu specialistul asa incat recuperarea ta sa fie una rapida. 

6.Nu-ti va minimaliza problema

Daca pentru tine exista o problema, terapeutul o va lua in serios. E meseria lui sa analizeze plangerile tale, sa inteleaga cauzele si sa gaseasca modalitati prin care sa te ajute. In mod cert nu va face dintr-o problema serioasa una mica si neinsemnata. Vei incheia psihoterapia numai dupa ce e cert ca te-ai recuperat 110% din problema pentru care ai ajuns la specialist. Prietenii incearca sa te ajute sa te ridici din problema pe care o ai minimalizand-o. Dar aceasta nu-ti va rezolva problema. Dimpotriva, te indeparteaza de tratamentul de care ai mare nevoie.

7.Daca vorbesti cu persoana nepotrivita iti poate fi mai rau

In primul rand, lipsa de tact si discretie iti poate face mult rau. Evaluarea gresita a problemei pe care o ai si parerile lor personale. Poti lua in considerare parerea unui prieten numai daca acesta este si specialist in domeniul in care tu ai problema. Altfel, singurul castig temporar, este senzatia de despovarare pe care o ai. Insa, chiar si aceste discutii generale de despovarare trebuie purtate numai cu anumite persoane. Nu cu tot grupul de prieteni.

8.Te poate ajuta sa cresti ca persoana

Terapeutul te ajuta sa te cunosti mai bine in timp ce te recuperezi din boala. Asta te face mai puternic(a) si pe viitor vei stii mai bine cum sa reactionezi si care iti sunt vulnerabilitati. Asta este un mare castig pentru personalitatea ta. E ca si cum te duci la terapeut pentru vindecare si primesti un bonus de dezvoltare personala. Chiar merita sa fii perseverent si sa-ti duci psihoterapia pana la sfarsit.

Iata cate argumente care sa te convinga ca nu e de joaca in aceasta privinta. Cauta un terapeut cu care sa rezonezi, sa va intelegeti bine in plan uman si care sa aiba metode de lucru la care sa poti raspunde. Daca nu-l gasesti din prima, mai incearca. Nu te descuraja.