Prima oara la psiholog? Iata 5 intrebari pe care ar putea sa vi le puna la sedintele de psihoterapie
Alegerea unui psiholog care sa va ajute sa va recuperati poate presupune mai multe incercari. E necesar ca intre psiholog si pacient sa se instaleze intimitatea in conversatie destul de repede. Daca pacientul nu simte ca poate vorbi liber despre ceea ce-l supara atunci probabil ca nici psihoterapia nu va functiona. Intrebarile de mai jos au menirea de a initia procesul de cunoastere si posibilitatea unei conversatii sincere si deschise de ambele parti. E bine sa va ganditi la intrebari si la raspunsuri inainte de prima sedinta de psihoterapie. Daca vreti ca lucrurile sa mearga repede si sa fie eficiente.
Ce va aduce la cabinet?
E nevoie de curaj pentru ca cineva sa recunoasca faptul ca are o problema si sa mearga de buna voie la specialist. Indica o buna cunoastere de sine, dorinta de recuperare sau un nivel ridicat de exasperare. E calea cea buna. Totusi, unii pot ajunge la psihoterapeut fara sa aiba un diagnostic pus de un psihiatru. In cazul acesta e necesara diagnosticarea si apoi revenirea la psihoterapie. Pacientul trebuie sa stie ca psihoterapie inseamna sa i se puna multe intrebari asa incat specialistul sa inteleaga situatia specifica a acestuia si sa gaseasca cea mai buna cale de recuperare. Nu e chiar simplu sa raspunzi la un val de intrebari. Iti trebuie rabdare, o memorie buna si o deschidere debordanta sa scoti din suflet tot ce te doare.
Ati mai fost la psiholog / psihoterapeut pana acum?
E posibil ca cineva care vine prima oara la un psihoterapeut sa mai fi incercat sa ceara ajutor si de la altcineva. Fie metoda de lucru n-a functionat, fie nu s-a stabilit intimitatea in discutii, fie a fost o alta problema. Actualul specialist trebuie sa stie acest istoric. Ii este de ajutor sa stie ce a nume a functionat si ce n-a functionat anterior. Daca a functionat ceva, atunci acesta va fi punctul de pornire. E necesar ca pacientul sa aiba rabdare sa repete unele lucruri spuse anterior, chiar daca poate fi obositor.
Care este problema din punctul dvs. de vedere?
Fiecare persoana are un punct de vedere. Chiar daca acesta poate fi eronat, e de ajutor ca psihoterapeutul sa stie care este acesta. Il ajuta sa afle care este atitudinea pacientului fata de diverse situatii sau persoane, cum anume a reactionat in anumite privinte, daca a fost de ajutor sau nu. Psihoterapeutul afla sursele de tensiune din viata pacientului, ce anume l-ar fi putut impinge catre boala sau i-ar putea accentua starea. Daca are sau nu sprijinul familiei in recuperare, daca are un serviciu solicitant, vreun copil cu probleme de sanatate, etc. Poate afla si care sunt sursele de bucurie, reusitele cu care se mandreste pacientul, ce anume l-ar ajuta ca factor recuperator emotional.
Cum va face boala sa va simtiti?
Raspunsul la aceasta intrebare este extrem de folositor in gasirea solutiei optime de recuperare. Cu cat pacientul ofera mai multe detalii despre starea sa si despre ce simte raportat la boala, cu atat psihoterapeutul intelege mai bine ce trebuie sa faca. Isi da seama de temperamentul pe care il are pacientul, cum reactioneaza in cazul unei surprize, ce il afecteaza ce-l mai mult.
Ce anume va face sa va simtiti mai bine?
Aceasta intrebare il ajuta pe specialist sa afle ce anume a facut anterior pacientul pentru recuperarea sa. Poate s-a folosit de muzica pentru a se calma, poate a citit o carte care l-a ajutat sa depaseasca un anumit aspect al bolii, poate a mers la un grup de sprijin ca sa vada cum este si daca metoda i se potriveste, etc. De asemenea, mai poate afla aspecte legate de stima de sine a pacientului, de sentimentul de vinovatie cu privire la boala si daca este sau nu optimist cu privire la recuperarea sa. Dorinta si speranta in recuperare este un factor important in reusita psihoterapiei de care se poate folosi specialistul spre binele pacientului.
Bine de stiut
Inceputul sedintelor de psihoterapie poate fi solicitant. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii renunta sau dau vina pe specialist. Dar recuperarea din boala nu vine decat cu ajutor de specialitate. Boala nu trece de la sine. Mai e posibil ca dupa un inceput bun sa-i fie greu pacientului sa continue. Se instaleaza oboseala mersului saptamanal la psihoterapie. Dar pacientul nu trebuie sa renunte inainte ca specialistul sa-i spuna ca e recuperat, pentru ca exista risc de recadere in boala si toata stradania de pana atunci si sa fi fost degeaba.
Daca doriti o forma eficienta si rapida de psihoterapie, va recomandam psihoterapia scurta strategica. In majoritatea cazurilor, recuperarea pacientilor se face dupa 7-8 sedinte iar la final acestia sunt deja pregatiti sa combata boala in caz ca aceasta ar putea reveni dupa un timp.