Schizofrenie. Recunoaste boala si cere ajutorul unui specialist

schizofrenie

Schizofrenia este o boala care perturba resorturi profunde ale personalitatii pacientului. Daca nu este sesizata in timp util se poate agrava in asa masura incat paralizeaza viata cotidiana si sociala a pacientului aproape in intregime. Formele de schizofrenie variaza mult in intensitate si nu se regasesc toate simptomele la acelasi pacient. Simptomele apar brusc in unele situatii si in altele se dezvolta treptat. In aceasta ultima situatie riscul este sa nu fie observate de la inceput si diagnosticarea / tratarea sa treneze mult timp.

Pe masura ce simptomele se acutizeaza va deveni imposibil ca pacientul sa poata functiona bine la scoala, la serviciu, in societate. El nu mai poate decoda corect mesale verbale sau comportamentale ale celor din jurul lui, motiv pentru care treptat ajunge sa nu mai fie interesat de ceea ce se intampla in jurul lui sau poate sa fie excesiv de agitat si de anxios.

Realitate interioara

Pacientul cu schizofrenie crede lucruri care nu se petrec in realitate ci doar in mintea lui. Are halucinatii auditive sau vizuale, vorbeste incoerent, isi neglijeaza igiena personala, are comportament “teleghidat” (nu are emotii, e partial catatonic, izolat de ceilalti, neindemanatic). E posibil ca ocazional cand se simte in pericol imediat (crede ca e urmarit sau ca se comploteaza impotriva lui) sa aiba comportament agresiv.  

Iata mai jos simptomele grupate pe categorii care pot ajuta la stabilirea diagnosticului si a tratamentului:

 

Simptome care reflecta pierderea unor capacitati

  • Pacientul nu mai este interesat de activitatile zilnice
  • Viata lui afectiva este plata – aproape ca nu mai are emotii
  • Nu mai poate planifica si indeplini activitati cotidiene
  • Isi neglijeaza propria igiena si curatenia spatiilor inconjuratoare
  • Nu are motivatie si se izoleaza social

 

Simptome care reflecta prezenta bolii

  • Perceptii distorsionate despre realitate (halucinatii vizuale sau auditive)
  • Delir si opinii nefondate despre persoane, obiecte, situatii
  • Dificultati de vorbire si de organizare a gandirii (“salata de cuvinte”)
  • Neindemanare, miscari repetitive, involuntare

 

Simptome cognitive debilitante in schizofrenie

  • Dificultati in intelegerea sensului unei informatii
  • Incapacitate de concentrare si mentinere a atentiei
  • Probleme de memorie

 

Daca recunosti pe cineva drag in aceste simptome cere ajutor unui specialist. Diagnosticul este pus de catre un psihiatru care ii va prescrie un tratament medicamentos. Medicamentele vor mentine pacientul intr-o stare de echilibru functional. Recuperarea sa din problema in care se afla se face cu asistenta unui psihoterapeut. Acesta evalueaza comportamentul pacientului, il ajuta sa-si schimbe obiceiurile daunatoare, sa disciplineze si sa ordoneze activitatile din viata lui care au fost perturbate de boala. Este necesara cooperarea pacientului, a familiei lui si a specialistilor implicati in tratarea/recuperarea sa din schizofrenie.