Halucinatiile, simptome stranii ale unor boli grave. Cere ajutor

halucinatiile

Halucinatiile sunt tulburari psihice asociate cu afectiuni precum schizofrenia sau provocate de tulburarea bipolara, depresie, manie, tulburari psihotice, etc. Acesta este contextul in care persoana afectata vede, aude, simte, miroase, etc fara sa existe un stimul real. Are experiente senzoriale dar ele nu sunt initiate de stimularea organelor senzoriale. Cele mai frecvente sunt halucinatiile care implica auzul – pacientul aude voci pe care nimeni altcineva nu le aude.

Ce simte o persoana cu halucinatii

  • Simte ca in preajma sa se afla animale sau insecte
  • Aude voci desi nimeni nu vorbeste
  • Vede obiecte care nu exista, halouri si lumini inexplicabile
  • Mai rar se intampla sa perceapa gusturi sau mirosuri

Ce anume provoaca halucinatiile

  • Consumul de alcool si droguri
  • Boli diverse (delir, dementa, epilepsie, narcolepsie, schizofrenie, depresie psihotica, stres post-traumatic, insuficienta hepatica/renala, cancer la creier, etc)
  • Febra (la copii si varstnici)
  • Probleme senzoriale (orbire, surditate)

O persoana care are halucinatii si a pierdut simtul realitatii nu trebuie lasata singura, pentru ca are probleme grave. Aceasta este speriata, dezorientata, nervoasa si paranoica. Trebuie dusa de urgenta la specialist pentru ca riscul ca situatia sa se agraveze este mare. Halucinatiile cauzate de boli se pot controla prin medicatie iar pacientul se poate readapta la societate. In anumite situatii e nevoie de psihoterapie si de socioterapie asa incat persoana sa aiba din nou abilitati de integrare. De asemenea e nevoie de multa odihna si liniste precum si de diminuarea stresului.

 

Mentionam ca exista si situatii in care halucinatia e normala – de exemplu cand ai pierdut brusc pe cineva drag si ai senzatia ca acesta continua sa fie langa tine. In acest caz e vorba doar de o trauma care necesita timp si rabdare pentru readaptare la noile conditii.  

 

Daca ati recunoscut pe cineva drag aflat in aceasta situatie, nu mai amanati – cereti ajutorul unui specialist pentru dianosticare si tratament. Faceti o programare aici. Persoana poate avea din nou o viata care sa se desfasoare intre niste limite normale si sa se poata bucura din nou de lucrurile care ii placeau inainte ca boala sa se instaleze. Nu trebuie sa se simta rusinat(a) ca are aceasta suferinta – este o boala ca oricare alta.